Zoon van een schilder van kerkdecoraties, vooraanstaand lid van de katholieke kerk en aanhanger van gotische architectuur. Cuypers was niet de meest voor de hand liggende keuze voor het nieuwe nationale museum, maar heeft een prachtig en inmiddels zeer geliefd gebouw neergezet. Lees hier 10 dingen die je moet weten over het imposante gebouw van het Rijksmuseum.


{{ 1 | leadingZero }}
Geen eerste keus
Cuypers ontwerp was niet de eerste keuze voor het museumgebouw. Echter was het eerste ontwerp te duur, had niet genoeg wandoppervlak en de stijl van het gebouw paste niet bij de inhoud.


{{ 2 | leadingZero }}
Verplicht fietspad
Het fietspad onder het gebouw was een verplicht element bij de opdracht. Het museum moest als een stadspoort de oude stad met het nieuwe woongebied (het huidige Oud-Zuid) erachter verbinden.
Rijksmuseum Amsterdam


{{ 3 | leadingZero }}
8.000 heipalen
Om de bouw van het Rijksmuseum mogelijk te maken werden er eerst 8.000 heipalen geslagen.
{{ 4 | leadingZero }}
Meer gotisch gemaakt
Nadat zijn eerste ontwerp was goedgekeurd heeft Cuypers het design aangepast. Hij had een aantal renaissance elementen verwijderd en meer gotische elementen toegevoegd. Zo maakte hij het stiekem “meer katholiek”.


{{ 5 | leadingZero }}
Te katholiek voor de koning?
Koning Willem III was niet aanwezig bij de opening van het museum en had prins en prinses Von Wied afgevaardigd. Naar verluid was Willem III het niet eens met het gebouw en architect.


{{ 6 | leadingZero }}
Selfie
Cuypers heeft zichtzelf afgebeeld aan de buitenkant van het gebouw, net als de meester-bouwers deden in de versiering van kathedralen tijdens de middeleeuwen.


{{ 7 | leadingZero }}
Teekenschool
Na de opening in 1885 was er behoefte aan ruimte voor tekenonderwijs. Cuypers ontwierp daarom de Teekenschool en gaf daar zelf ook les. Dit gebouw is geopend in 1891 op het terrein van het Rijksmuseum op de hoek van de Hobbemakade en -straat.
{{ 8 | leadingZero }}
Tuinen
Cuypers ontwierp ook de tuinen. Ze moesten een beeld geven van de verschillende historische tuintrends. Hij ontwierp twee neorenaissance tuinen, een barokke tuin en een wilde landschapstuin. De grote Kaukasische vleugelnootboom staat er vanaf het begin.
De tuinen aan de zuid-oost zijde met de Kaukasische vleugelnootboom uit 1885


{{ 9 | leadingZero }}
Buitenmuseum
In de tuin wilde Cuypers een buitenmuseum aanleggen met (fragmenten van) historische bouwwerken die met afbraak bedreigd werden. Zo zie je nu de Bergpoort uit Deventer en enkele bogen van de Kleine Kerk van Edam in de tuinen.
{{ 10 | leadingZero }}
Plek voor de Nachtwacht
Door discussie over de belichting van de Nachtwacht werd in 1906 achter de huidige plek van de Nachtwacht een uitbouw gebouwd voor het schilderij. Na 20 jaar werd de Nachtwacht echter weer terug op de huidige plek gehangen.
Uitbouw voor de Nachtwacht aan de kant van het Museumplein