10 dingen over de zoutvaten van de beroemde zilversmid Johannes Lutma

Uit de serie 10 dingen over...

Objecten in de collectie van het Rijksmuseum hebben vaak meerdere verhalen. Zo ook de zoutvaten van de beroemde zilversmid Johannes Lutma (1584-1669). Deze zoutvaten behoren tot de belangrijkste voorbeelden van de Nederlandse edelsmeedkunst. De zoutvaten werden onlangs gerestitueerd na uitvoerig herkomstonderzoek en door het Rijksmuseum verworven. Waarom zijn deze zoutvaten zo bijzonder? En waarom zijn deze zoutvaten gerestitueerd? Kom erachter in deze tien dingen.

Portret van Johannes Lutma Portret van Johannes Lutma

Johannes Lutma

Johannes Lutma (1584-1669) was al in zijn eigen tijd een beroemde zilversmid. Hij is afkomstig uit het toen Nederlandse Embden en vestigde zich rond 1620 in Amsterdam. Geen andere zilversmid is zo vaak geportretteerd als Lutma en geen andere kunstenaar werd zo vaak en zo uitgebreid in gedichten geëerd.

Portret van Johannes Lutma Jacob Adriaensz Backer (1608-1651), olieverf op paneel, ca. 1638

Johannes Lutma Johannes Lutma

Geportretteerd door Rembrandt

Een van de kunstenaars die Lutma portretteerden, was Rembrandt van Rijn. De ets toont ons de bijna blinde zeventiger met een drinkschaal in de hand. Rembrandt liet daarmee het verschil zien tussen de man en zijn kunst. Waar de man oud en gebrekkig was, bleef zijn kunst eeuwig jong.

Johannes Lutma tegendruk, geretoucheerd met grijsbruine inkt, 1656

Johannes Lutma Johannes Lutma

Kwabstijl

De door Rembrandt geportretteerde drinkschaal is Lutma’s vroegst bekende hoogtepunt uit 1620. Lutma presenteerde daarmee zijn eigen barokke variant op de zogeheten ‘kwabstijl’. In deze schaal verbeelden verschillende organische motieven samen de sterfelijkheid en de onzekerheid van het bestaan.

Johannes Lutma tegendruk, geretoucheerd met grijsbruine inkt, 1656

Twee zoutvaten Twee zoutvaten

Oeuvre

Net zoals de meeste andere kunstwerken in zilver, is ook van het werk van Lutma maar weinig bewaard gebleven. Gelukkig vallen de zoutvaten onder de bewaarde werken, want het zijn absolute topstukken. Hier combineerde Lutma de kwabstijl voor het eerst met een klassieke vormentaal.

Twee zoutvaten Johannes Lutma (1584-1669), Amsterdam, 1639, zilver, deels verguld

Ensemble van vier zilveren, deels vergulde zoutvaten gemaakt door de beroemde zeventiende-eeuwse Amsterdamse zilversmid Johannes Lutma Ensemble van vier zilveren, deels vergulde zoutvaten gemaakt door de beroemde zeventiende-eeuwse Amsterdamse zilversmid Johannes Lutma

Groter ensemble

Het ontwerp voor en de manier waarop de zoutvaten zijn gemaakt, laat zien dat ze als een serie konden worden vervaardigd, en dat ook andere typen voorwerpen zoals bekerschroeven met dezelfde modellen gemaakt konden worden. Zo was het mogelijk om ensembles te vormen, waarvan de onderdelen op elkaar waren afgestemd.

Portret van Johannes Lutma Portret van Johannes Lutma

Doorbraak

Lutma heeft de zoutvaten mogelijk zelf ook als een belangrijk hoogtepunt in zijn oeuvre beschouwd. Dat blijkt wel uit het feit dat hij zich met een nauw aan de zoutvaten verwant model door de Amsterdamse schilder Jacob Adriaensz. Backer, heeft laten portretteren.

Portret van Johannes Lutma Jacob Adriaensz Backer (1608-1651), olieverf op paneel, ca. 1638

Emma en Henry Budge

De zoutvaten waren voor de oorlog in het bezit van het Joodse echtpaar Emma (1852-1937) en Henry Budge (1840-1928) uit Hamburg. Na het overlijden van Emma werden haar bezittingen in Berlijn geveild. De opbrengst kwam echter nooit bij de erven, maar werd geconfisqueerd door de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP).

Collectie

De zoutvaten kwamen uiteindelijk terecht in de collectie van de Amsterdamse W. J. R. Dreesmann. In 1960 werden ze op de veiling van zijn nalatenschap aangekocht door de Gemeente Amsterdam en het Rijk. Twee ervan belandden in de collectie van het Amsterdam Museum en twee in het Rijksmuseum.

Onderzoek

Het Amsterdam Museum stelde in 2013 vast dat de twee zoutvaten in hun collectie een verdachte herkomst hadden. Het Rijksmuseum startte daarop eveneens een onderzoek naar haar twee zoutvaten. Ook deze werden een jaar later uitgelicht als verdacht.

Restitutie

In 12 mei 2023 zijn de objecten uit de rijkscollectie gerestitueerd aan de erven van Emma Budge. Zij besloten de vier zoutvaten aan het Rijksmuseum te verkopen. Met behulp van deze topstukken kan het museum blijvend aandacht besteden aan het kunsthistorische belang van de stukken én de herkomst- en restitutiegeschiedenis van de zoutvaten.