Mensen met beperkingen zijn onderdeel van de geschiedenis. Hun verhalen zijn (nog) niet goed bekend. In deze aflevering zie je 10 internationale perspectieven uit de geschiedenis.


{{ 1 | leadingZero }}
Alledaagsheid
De meeste mensen krijgen in hun leven te maken met beperkingen, bijvoorbeeld door ouderdom. Zo is ‘ouderdom komt met gebreken’ een bekend Nederlands gezegde. Beperkingen komen, in meer of mindere mate, te allen tijde en overal ter wereld voor.
Oude lezende vrouw, waarschijnlijk de profetes Hanna olieverf op paneel, 1631


{{ 2 | leadingZero }}
Humor in details
Hendrick Avercamp kennen de meeste mensen wel van zijn 17de-eeuwse winterlandschappen. Wist je ook dat hij doof was? Zijn werk kenmerkt zich door het typisch Hollands vermaak en hier en daar verstopte humor. De winterse stilte doorbroken met menselijk plezier.
Winterlandschap met schaatsers Hendrick Avercamp (1585–1634), olieverf op paneel, ca. 1608


{{ 3 | leadingZero }}
Mentale diversiteit
In wetenschappelijk onderzoek wordt gesuggereerd dat de wereldberoemde en gevierde Italiaanse kunstenaar Michelangelo misschien een autismespectrumstoornis had.
Personificatie van Dag


{{ 4 | leadingZero }}
Sociale ongelijkheid
Het zal je misschien niet verbazen; in de middeleeuwen werden mensen met beperkingen in de marge van de samenleving afgebeeld, meestal als bedelaar. Ze konden vaak niet op een andere manier geld verdienen.
De zeven werken van barmhartigheid Meester van Alkmaar (werkzaam 1490–1510), Alkmaar, 1504, olieverf op paneel


{{ 5 | leadingZero }}
Beperkt hersteld
Op 45 jarige leeftijd werd de beroemde Spaanse kunstenaar Francisco de Goya ziek. Dit ziekbed omvatte ook depressie en doofheid. Hij bleef kunst maken, waaronder een indrukwekkende prentserie over maatschappelijke ongelijkheid.
Portret van Don Ramón Satué Francisco José de Goya y Lucientes (1746-1828), olieverf op doek, 1823


{{ 6 | leadingZero }}
Stigmatisering
Dit is de Britse admiraal Horatio Nelson. Hij is in de oorlog een hand verloren en aan een oog blind geraakt. Zijn verwondingen worden gepresenteerd als bevestiging van zijn dapperheid. Zo worden beperkingen soms onterecht ingezet als een middel om prestaties kracht bij te zetten.
Portret van Horatio Nelson


{{ 7 | leadingZero }}
Zelfpromotie
Louis J.C. Ducornet was een getalenteerd kunstenaar en geboren met focomelie: een aandoening waarbij de ledematen kort blijven. Hij gebruikte zijn opvallende uiterlijk als reclame om een groter publiek te bereiken. Dit kun je hier zien op zijn zelfportret als Parijse gentleman.
Portret van Louis Joseph César Ducornet


{{ 8 | leadingZero }}
Vrouw en beperkt
Petronella Moens was een schrijfster en dichteres. Ze werd al jong slechtziend door de pokken. Haar prijswinnende oeuvre omvatte thema’s als emancipatie, religie en politiek.
Portret van Petronella Moens


{{ 9 | leadingZero }}
Maatschappelijke betrokkenheid
In de jaren 80 probeerde Mies Bouwman via tv-programma’s bewustwording te creëren voor een meer inclusieve samenleving. In deze foto zie je haar in een programma om geld op te halen voor de ‘Wereldspelen voor gehandicapten’.
Mies Bouwman naast een jongen in een rolstoel


{{ 10 | leadingZero }}
Anders kijken
Al eeuwenlang kijken we naar kunst met diverse onderwerpen. Helpt specifieke kennis om de aandacht te verleggen? Waar ligt bijvoorbeeld de focus wanneer je naar dit Bijbelse verhaal kijkt? Op Paulus of op de sterke man met krukken prominent vooraan?
Paulus geneest de man die niet kon lopen Karel Dujardin (1626–1678), olieverf op doek, 1663