Nederland heeft eeuwenlang een bijzondere band met Japan gehad. Het was na 1641 het enige westerse land dat er handel mocht drijven. Wel moesten de Nederlanders op het eiland Desjima blijven. Antoon Bauduin werkte er sinds 1862 en heeft in zijn vrije tijd vele foto’s gemaakt.


{{ 1 | leadingZero }}
De vroegste foto’s die in Japan gemaakt zijn
De foto’s van Japan die Antoon Bauduin (1820-1885) rond 1865 maakte, zijn de vroegste die door een Nederlander zijn gemaakt. Ze geven een zeldzame blik op het land, waar in die tijd nog niet veel buitenlanders verbleven.
Gezicht op de baai van Nagasaki toegeschreven aan Antoon Bauduin (1820-1885), albuminedruk, ca. 1865
{{ 2 | leadingZero }}
Een amateur die alleen voor zijn plezier fotografeerde
Antoon Bauduin was door de Japanse regering gevraagd een nieuw ziekenhuis te leiden en les te geven aan Japanse studenten. Fotograferen deed hij alleen voor zijn plezier. Hij verkocht zijn foto’s niet. Vandaar dat ze zo zeldzaam zijn.
Antoon Bauduin, Twee samurai, c. 1865. Albuminedruk
{{ 3 | leadingZero }}
Antoon had gezelschap van zijn broer Albert
Antoons broer Albert woonde ook in Japan. Hij werkte voor de Nederlandsche Handel-Maatschappij. De broers woonden beiden jarenlang op het eilandje Deshima in de baai van Nagasaki. Daar maakte Antoon portretten in een klein ateliertje.
Antoon Bauduin, Groepsportret op Dejima, c. 1865. Albuminedruk


{{ 4 | leadingZero }}
‘Selfie’ avant la lettre
Antoon komt zelf ook geregeld voor op zijn foto’s. Kennelijk bediende op dat moment iemand anders de camera. Of zijn broer Albert daarbij een rol speelde, weten we niet. Wel heeft Albert foto’s gekocht, vooral als hij op reis was en Antoon er dus niet bij was.
Theater Antoon Bauduin (1820-1885), albuminedruk, ca. 1865


{{ 5 | leadingZero }}
Wie wat bewaart, geeft wat
Antoon keerde in 1870 terug naar Nederland, Albert volgde vier jaar later. Geen van de broers had kinderen. Toch zijn de foto’s die zij mee terugnamen tot kort geleden in de familie bewaard gebleven. In 2016 schonken zij het Rijksmuseum 121 foto’s.
Gezicht over Osaka? onbekende fotograaf, drie albuminedrukken, ca. 1865-1875
{{ 6 | leadingZero }}
Narrow escape
Toen in 1985 brand werd gesticht in het huis van de erfgenamen van de fotograaf, zijn veel foto’s gedeeltelijk verbrand. De kist waarin ze bewaard werden behoedde hen tegen volledige vernietiging. Ze zijn de afgelopen jaren gerestaureerd.
Antoon Bauduin, Landschap in de omgeving van Nagasaki, c. 1865. Albuminedruk


{{ 7 | leadingZero }}
Zij waren Antoons vrienden en kennissen
Aangezien de broers deel waren van een kleine gemeenschap, kenden ze bijna alle personen op Antoons foto’s persoonlijk. Vandaar dat ze geen namen achterop de foto’s schreven. We weten daardoor van bijna niemand van de geportretteerden de naam.
Spoorlijn van Kanagawa naar Yokohama onbekende fotograaf, twee albuminedrukken, 1872-1874
{{ 8 | leadingZero }}
Op voet van gelijkheid
De persoon die naast Bauduin op deze foto te zien is, schijnt zijn collega-arts Matsuki Koan te zijn. De twee mannen poseren als elkaars gelijken. Dat was niet vanzelfsprekend in Azië, waar kolonialisme hoogtij vierde.
Antoon Bauduin, Zelfportret met Japanese collega-arts, c. 1865. Albuminedruk


{{ 9 | leadingZero }}
Wandelingen in de omgeving van Nagasaki
Fotograferen was ingewikkeld, tijdrovend en duur, camera’s waren zwaar. Desondanks heeft Bauduin veel landschappen gefotografeerd in de omgeving van Nagasaki. Die landelijke omgeving is inmiddels volgebouwd – en dus onherkenbaar.
Gezicht op de Sakurababa-vallei vanaf de Irabayashi-heuvel bij Nagasaki Antoon Bauduin (1820-1885), albuminedruk, ca. 1865
{{ 10 | leadingZero }}
Panoramafoto’s
Als een fotograaf méér wilde laten zien dan op één foto paste, draaide de fotograaf na iedere opname de camera een stukje. Later plakte hij de afdrukken aan elkaar, zodat een langwerpig, doorlopend beeld ontstond: een panorama.
Albert Bauduin, Gezicht op de baai van Nagasaki, c. 1865. Vijf zout- en albuminedrukken