10 dingen over American Photography

Uit de serie 10 dingen over...

American Photography verkent de fascinerende geschiedenis van de fotografie in de Verenigde Staten. Het belicht alles, van alledaagse persoonlijke momenten tot belangrijke historische gebeurtenissen, en laat zien hoe fotografie sinds de uitvinding in de 19e eeuw een onderdeel is geworden van elk aspect van ons leven.

Ming Smith en de Kamoinge-fotografen

Eén man staat centraal, met achter zich op straat Amerikaanse vlaggen ter gelegenheid van de viering van tweehonderd jaar VS. Smith was een van de weinige vrouwen in Kamoinge, een groep Zwarte fotografen die vanaf 1963 bij elkaar kwam. Ze organiseerden exposities, wisselden werk uit en inspireerden elkaar.

America Seen through Stars and Stripes, New York, Ming Smith, 1976. Virginia Museum of Fine Arts, Richmond, Adolph D. and Wilkins C. Williams Fund

Microkosmos van de Amerikaanse fotografie

Fotografie kent vele vormen, zoals deze curiobox gevuld met portretten van huisgenoten, samengebonden door kunstig gevlochten muizenvallen. Dit gekoesterde object fungeert als een microkosmos van de Amerikaanse fotografie—een tijdcapsule die een belangrijke en invloedrijke beeldcultuur vastlegt.

Curio box made of cigarette packets with portraits of housemates, late 1960s. Daile Kaplan Collection, Pop Photographica, New York

Bevroren in de tijd

Dit patroon van ijskristallen vroeg er simpelweg om gefotografeerd en bewaard te worden vanwege zijn schoonheid. Het werd vastgelegd in een tijd waarin dergelijke praktijken allesbehalve gebruikelijk waren, en weinigen hadden zich kunnen voorstellen dat fotografie ooit zou uitgroeien tot een volledig erkende kunstvorm.

Frost on a Window, Albert Sands Southworth and Josiah Johnson Howes, c. 1850. Nelson Atkins Museum of Art, Kansas City (MO)

Snoepkunst

Omdat kleurenfoto's in de eerste helft van de 20ste eeuw vrijwel onmogelijk waren, liet het Philadelphia-bedrijf Brandle & Smith zwart-witfoto's met de hand inkleuren. Deze bijna tijdloze foto had decennia later door Warhol gemaakt kunnen zijn.

Display sample or trade catalogue photograph for Brandle & Smith Co., Schadde Brothers Studio, c. 1915. Rijksmuseum

Trots, stijl en zelfbewustzijn

Deze foto straalt trots en zelfbewustzijn uit. De jongeman was een klant van James Van Der Zee, een van de bekendste portretfotografen uit Harlem. Tijdens de Harlem Renaissance in de jaren 1920-1930 bloeiden kunst, muziek en clubleven in deze New Yorkse wijk. Krachtige, stijlvolle portretten werden een belangrijk onderdeel van deze culturele opleving.

Portrait of an Unknown Young Man, Harlem (NY), James Van Der Zee, 1938. Rijksmuseum

De gemeenschap in beeld

Irene Poon was een centrale figuur bij de promotie van Aziatisch-Amerikaanse kunstenaars. Zij doet verslag van het haar bekende en dierbare leven in sterke portretten, zoals deze van haar zus Virginia te midden van de chocoladerepen achter de toonbank in haar winkel.

Virginia, San Francisco (CA), Irene Poon (1941). San Francisco Museum of Modern Art. Gift of Charles Wong

Het vieren van de roots

Amanda López is trots op haar Mexicaanse roots en laat dat uit haar werk spreken. Ze maakte deze foto voor een modeshoot, waarbij haar tweelingzus en drie vriendinnen poseren in een ‘lowrider’, een auto die zó geprepareerd is dat hij laag op de weg hangt. Lowriders vormen binnen de Mexicaans-Amerikaanse gemeenschap een fenomeen dat van generatie op generatie wordt overgedragen.

Homegirls, San Francisco, Californië, Amanda López, 1982. Smithsonian’s National Museum of American History

Oprechte portretten

De portretten van de jong overleden en relatief onbekende fotograaf Bruce Wrighton zijn zo zacht als het roze vest van dit meisje op de kermis. Zonder uit te zijn op effect vroeg hij mensen zoals het meisje of de vrouw die boodschappen doet voor hem te poseren. Zo kon hij ze zonder opsmuk en op een eerlijke en waardige manier letterlijk vereeuwigen.

Woman in Pink, Carnival, Johnson City (NY), Bruce Wrighton, 1987 Woolworth shopper, Binghamton (NY), Bruce Wrighton, c. 1986-1988

Baanbrekende experimenten

Geboren in Californië als kind van Russische immigranten begon Hy Hirsh zijn carrière als stil-fotograaf en cameraman bij Columbia Studios. In de jaren 1930 organiseerde hij meerdere solo-exposities en groeide later uit tot experimenteel filmmaker. Daarnaast begon hij kleurendia’s te maken waarin hij speelde met transparantie en diepte, en experimenteerde met licht, warmte en trillingen in een serie kleurenabstracties.

Untitled (Abstraction), Hy Hirsh, 1950. Rijksmuseum

Onterecht onder de radar

Dichter, etser, tentoonstellingsorganisator, oprichter van de Chicago Etching Society én lid van de Wild Flower Preservation Society—Bertha Evelyn Jaques was een echte creatieve duizendpoot. Toch bleven haar botanische fotogrammen in cyanotypie, meer dan duizend in totaal, lange tijd onterecht onder de radar. Dit fotogram, waarop een boomtak in Honolulu is vastgelegd, is van een buitengewone helderheid en tekening

Tree-in Governor Gleghorn’s Place, Honolulu, Bertha Evelyn Jaques, 1908. Rijksmuseum