Rembrandt van Rijn zette de kunstwereld op z’n kop. Niet alleen als vernieuwer, maar ook als een rebel die de regels van de kunst aan zijn laars lapte. Toch waren zijn leven en loopbaan niet één groot succesverhaal.
{{ 1 | leadingZero }}
Rembrandt werd op 15 juli 1606 geboren in Leiden
Hij was de een-na-jongste van tien kinderen, van wie er drie overleden in hun eerste levensjaren. Zijn vaders molen lag aan de Rijn en werd ‘De Rijn’ genoemd. Hier komt de familienaam ‘Van Rijn’ vandaan.
{{ 2 | leadingZero }}
Rembrandt wist al vroeg waar zijn toekomst lag
Zijn ouders hadden hem in 1620 ingeschreven bij de Universiteit Leiden. Maar Rembrandt wilde tekenen en schilderen. Gelukkig gingen zijn ouders mee in zijn wens en stuurden hem naar een leermeester.
{{ 3 | leadingZero }}
Zijn carrière schoot als een raket omhoog
Na bij twee meesters in de leer te zijn geweest, begon Rembrandt zijn eigen werkplaats in Leiden. Hij had al snel de kneepjes van het vak onder de knie en ontwikkelde zijn eigen stijl, met groot succes.
{{ 4 | leadingZero }}
Rembrandt verhuisde in 1631 naar Amsterdam
Het was tijd om te verhuizen naar het dynamische hart van de jonge republiek: Amsterdam. Al snel werd Rembrandt ook daar een grote naam. De jaren 1631 tot 1642 bleken zijn meest glorieuze.
{{ 5 | leadingZero }}
Saskia was de liefde van zijn leven
Op 6 juni 1633 verloofde Rembrandt zich met Saskia, de nicht van zijn zakenpartner Hendrick Uylenburgh. Een paar dagen later schreef Rembrandt op een tedere, informele portrettekening: ‘Dit is getekend naar mijn vrouw, toen ze 21 jaar oud was, op de derde dag van onze verloving.’
{{ 6 | leadingZero }}
Rembrandts enige zoon Titus werd geboren in 1641
Na drie kinderen al vroeg te hebben verloren, schonk Saskia het leven aan Titus. Hij was vernoemd naar zijn tante Titia, die peetmoeder was van zijn overleden broers en zusjes.
{{ 7 | leadingZero }}
In 1642 maakte Rembrandt zijn ultieme meesterwerk: De Nachtwacht
Het schilderij markeert het keerpunt zijn carrière en geldt als het ongeëvenaarde voorbeeld van zijn creatieve geest. Toch zal het een erg moeilijke tijd zijn geweest door het overlijden van Saskia.
{{ 8 | leadingZero }}
Hij had een stormachtige affaire met het kindermeisje
In 1649 kwam er een einde aan de relatie die Rembrandt had met kindermeisje Geertje Dircks. In 1650 werd Geertje opgesloten in een tuchthuis. In 1656, een jaar na haar vrijlating, overleed zij.
{{ 9 | leadingZero }}
De financiële problemen stapelden zich op
Rembrandt stak zichzelf steeds meer in de schulden en moest zijn huis verkopen. Hij stortte zich op zijn werk en maakte vele meesterwerken als Het Joodse Bruidje, De Staalmeesters en Zelfportret als Apostel Paulus.
{{ 10 | leadingZero }}
Hij stierf eenzaam en teleurgesteld
Na zijn dierbare zoon Titus te hebben verloren in 1668, moeten de laatste maanden van Rembrandts leven verdrietig en eenzaam zijn geweest. Rembrandt sterft door een onbekende oorzaak op 4 oktober 1669.