Stitch by Stitch: Modecollecties documenteren in het Rijksmuseum

Modemuze en het Rijksmuseum zijn op zoek naar specialisten en liefhebbers van mode en kostuums om met hen op expeditie te gaan door hun digitale collecties.

dress Dress with Appliques, Hirsch & Cie N.V., c. 1893Nederland telt veel musea met een bijzondere mode- en kostuumcollectie: kleding, accessoires, maar ook schilderijen, prenten en foto’s. Sommige kledingstukken en accessoires zijn gemakkelijk te herkennen, maar andere voorwerpen vereisen een scherpe en deskundige blik. Wat zien we precies? Wat voor mouw is dit? Welke materialen en technieken zijn er gebruikt om dit kledingstuk te maken? Specifiekere omschrijvingen van afbeeldingen in digitale collecties maken het voor een breed publiek mogelijk om tot in detail door collecties te kunnen dwalen.

Modemuze is een online platform en netwerk van 11 musea, waaronder het Rijksmuseum, met een mode- en kostuumcollectie: Amsterdam Museum, Centraal Museum Utrecht, Fries Museum Leeuwarden, Gemeentemuseum Den Haag, Museum Rotterdam, Paleis Het Loo, Rijksmuseum, Tassenmuseum Hendrikje, TextielMuseum, Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA, Tropenmuseum, Afrika Museum, Museum Volkenkunde.

Modecollecties annoteren

Onderzoekers van de VU University Amsterdam, TU Delft, het CWI en het Rijksmuseum (in de context van het COMMIT SealincMedia project) ontwikkelden de Accurator: een online tool, gericht op het verbeteren van het beschrijvingsproces voor digitale collecties. Hiermee kunnen relevante objecten beter worden gevonden en kunnen specifieke delen van een object gedocumenteerd worden. Na ‘Birdwatching in the Rijksmuseum’ wordt de Accurator nu ook ingezet om ‘stich by stich’ modegerelateerde objecten uit de collecties van het Rijksmuseum en de Modemuze-musea te omschrijven.

Deelnemers aan het event worden ook uitgenodigd hun bevindingen vast te leggen in de Wikipedia Encyclopedie, Wikimedia Commons en Wikidata, Wikipedia’s open database. Vrijwilligers van Wikipedia en medewerkers van het Rijksmuseum en Modemuze zullen de hele dag aanwezig zijn voor hulp en ondersteuning.

Deelname aan dit evenement is gratis, maar registratie is wel verplicht. Stuur voor je registratie een email naar accurator@rijksmuseum.nl met je naam en interesse in mode. (Je voorkeur voor een onderwerp wordt meegenomen in de voorbereiding voor de dag.) Verdere vragen over het evenement kunnen ook naar dit adres.

Belangrijk om te weten

Dit evenement vindt plaats in de Cuypers Bibliotheek van het Rijksmuseum. Houdt rekening met de volgende richtlijnen:

  • Op 23 april verloopt aanmelding via de Rijksmuseumbalie in het Atrium. Neem een bevestiging van je registratie mee. Zonder bevestiging kan de toegang tot het evenement worden geweigerd.
  • Neem je eigen laptop mee. Door strenge veiligheidsregels, wordt het gebruik van oplaadaparatuur beperkt. Zorg ervoor dat je laptop volledig is opgeladen en minstens 3 uur zonder verder opladen kan.

Meer informatie

Waar

Cuypersbibliotheek, Rijksmuseum

Wanneer

Zaterdag 23 april 2016

Programma

Registratie

Stuur voor je registratie een email naar accurator@rijksmuseum.nl met je naam en interesse in mode.