FrieslandCampina

Koninklijke FrieslandCampina heeft een geschiedenis van meer dan 140 jaar en verkoopt zijn producten wereldwijd in meer dan 100 landen. FrieslandCampina en Rijksmuseum brengen de betekenis van zuivel in de Nederlandse cultuurgeschiedenis onder de aandacht van de bezoekers van het museum.

logo Koninklijke FrieslandCampina heeft, geïnspireerd op de Hollandse meesters in het Rijksmuseum, een Holland Master Edammer kaas ontwikkeld. Deze kaas is te vinden in de Rijks shop.“Het Rijksmuseum herbergt een schat aan kunstwerken die de Nederlandse zuivelgeschiedenis zichtbaar maken.” Roelof Joosten, CEO van Koninklijke FrieslandCampina N.V.

Zuivel en kunst

Zuivel heeft in de Nederlandse eetcultuur altijd een belangrijke plaats ingenomen. Het was en is een belangrijke bron van energie, eiwitten, vitamines en mineralen.
Melk, boter, kaas, brood en gortepap zijn ook terug te vinden in de kunstuitingen in de Lage Landen door de eeuwen heen. Dat bewijst de rijke kunstcollectie van het Rijksmuseum: van het beroemde melkmeisje van Johannes Vermeer, de stillevens met kazen van Van Dijck tot en met de polderlandschappen met melkkoeien van de schilders van de Haagsche School zoals Willem Roelofs.

foto Holland master Rijksmuseum Edam ball black