Alles over de Rijksstudio Award 2020

En de winnaars zijn...

Uit de 20 geselecteerde designs heeft onze internationale jury in beide categorieën een winnaar gekozen. En jullie, het publiek, heeft de winnaar van de publieksprijs gekozen. Alle winnaars gefeliciteerd!

Sorry, er zijn geen updates voor deze fase.

Rijksstudio Award is de tweejaarlijkse kunst- en design prijs van het Rijksmuseum. Met deze wedstrijd nodigt het Rijksmuseum iedereen uit om een eigen meesterwerk te maken geïnspireerd op de collectie van het Rijksmuseum. Een internationale vakjury beoordeelt wie de 10 finalisten en de 3 winnaars van de Rijksstudio Award 2020 zijn.

Categorieën
Er zijn twee categorieën waar jij jouw masterpiece voor in kunt sturen:

 • De Rijksstudio Design Award
 • De Rijksstudio Young Talent Award (t/m 21 jaar)

Proces
Inzenden kan vanaf 1 november 2019 tot en met 27 februari 2020.

De jurering start op 1 maart 2020. De top 10 wordt uitgenodigd voor de Award show. De datum van deze show wordt later bekendgemaakt. Tijdens de Award show worden de winnaars bekendgemaakt van de 3 prijzen.

Prijzen
De winnaar van de Rijksstudio Design Award krijgt € 7.500
De winnaar van de Rijksstudio Young Talent Award krijgt € 5.000
De winnaar van de Rijksstudio Publieksprijs krijgt € 2.500

Daarnaast wordt het winnende design wellicht opgenomen in de collectie van de Rijksmuseum winkel.

Voorwaarden
Alle kunstvormen zijn mogelijk, zoals foto’s, video’s, producten, kleding, animaties, collages of gedichten. De bedoeling is wel dat het ontwerp gebaseerd is op de collectie van het Rijksmuseum en dat gebruik is gemaakt van beeld uit Rijksstudio. Een internationale jury beoordeelt de inzendingen.

Lees alle voorwaarden hier

Duik in Rijksstudio

Via Rijksstudio kan iedereen, waar ter wereld, meer dan 600.000 items uit de collectie van het Rijksmuseum gratis én op hoge resolutie bekijken, downloaden, liken en delen.

Naar Rijksstudio

De jury

 • Creative Director bij IKEA's research and design lab SPACE10

  Bas van de Poel is Creative Director bij IKEA's research and design lab SPACE10. Samen met een team van architecten, ingenieurs, technologen en ontwerpers werkt hij aan betere en duurzamere manieren van wonen. Hij is curator van 'Malware: Symptoms of Viral Infection' (2019) bij Het Nieuwe Instituut en is verantwoordelijk voor de algehele art direction van Dekmantel Festival (2015-2020).

 • Design Director bij Soho House

  Linda Boronkay is Design Director bij Soho House en verantwoordelijk voor regio's Groot Brittannië, Europa en Azië. Linda was de winnaar van de Britain's Best Emerging Interior Design Award terwijl ze nog aan de universiteit studeerde en sindsdien heeft ze gewerkt voor enkele van 's werelds top ontwerpbureaus zoals Tom Dixon, Martin Brudnizki, studio Woods Bagot en Tara Bernerd & Partners. Ze draagt vaak bij aan paneldiscussies, als key-note spreker bij belangrijke ontwerpevenementen en ze heeft een column in The Times.

 • Mede-oprichter Avant Arte

  Avant Arte is een digitaal platform voor verzamelobjecten en zoekt naar nieuwe manieren om kunst te verzamelen.

 • Kunstenaar

  Bethan Laura Wood behaalde een MA in Design Products aan het Royal College of Art. Sinds haar afstuderen in 2009 heeft Bethan een multidisciplinaire praktijk opgebouwd die wordt gekenmerkt door materieel onderzoek, ambachtelijke samenwerkingen en een passie voor kleur en detail. Naast een nauwe samenwerking met de Nilufar Gallery, heeft Bethan in opdracht van verschillende internationale partners werk en installaties gemaakt. Waaronder Abet Laminati, Moroso, Valextra, Perrier Jouët, Bitossi Ceramiche, Tory Burch, cc-tapis, Tolix, Rosenthal en Hermés. Haar werk is tentoongesteld in instellingen zoals V&A Museum of Childhood, Swiss Institute New York, Daelim Museum and MOT, Museum of Contemporary Art, Tokyo. Bethan geeft regelmatig lezingen en workshops; ze geeft momenteel les op de MA aan ECAL, Zwitserland.

 • Ontwerper

  Gabriela Sánchez y Sánchez de la Barquera is een Mexicaans-Nederlandse ontwerper. Ze is geboren en getogen in Mexico City en studeerde na haar studie Industrieel Ontwerpen in haar thuisland aan de opleiding Man and Identity aan de Design Academy, Eindhoven. GSYSB heeft storytelling gecreëerd via textiel en tekeningen. Ze heeft een evenwicht opgebouwd tussen kleurrijke patronen en intrigerende, donkere illustraties; een balans tussen gevoelige verhalen en confronterende uitspraken. GSYSB heeft wereldwijd lezingen en workshops gegeven. Gabriela Sánchez y Sánchez de la Barquera is het hoofd van Vlisco & co, een nieuwe onderneming die een netwerk van jong en experimenteel creatief talent in heel Afrika creëert. In de afgelopen twee jaar heeft GSYSB een netwerk van 60 creatieven opgebouwd in film, fotografie, mode, illustratie, muziek, architectuur en ambacht in Ghana, Nigeria, Ivoorkust en is begonnen in Benin, Zuid-Afrika en DRC. Het jonge talent van Vlisco & co heeft de krachten gebundeld om evenementen te organiseren in Lagos, Accra en Abidjan en om een debat aan te gaan over hun interpretatie van de moderne Afrikaanse cultuur en de toekomst ervan.

 • Sean Carney

  Chief Design Officer & Head of Healthcare Transformation Services, Royal Philips

  Sean Carney leidt de Philips Experience Design- en Consulting-organisaties en zorgt voor de doorvertaling de innovatiestrategie, productontwerp en -ontwikkeling en bredere adviesdiensten. In al zijn functies is de gedeelde ambitie altijd om de gezondheidszorg te transformeren, met hulp van 500+ interne ontwerpers, architecten en consultants en hun collectieve ontwerpbenadering. Met meer dan 90 jaar ervaring bij het bedrijf heeft Philips Experience Design een ongelooflijk rijke geschiedenis van innovatie om het leven van mensen te verbeteren. Vandaag maakt Philips Experience Design een grotere en krachtigere impact dan ooit tevoren bij het opnieuw bedenken en herontwerpen van de toekomst van de gezondheidszorg wereldwijd. Het succes van zijn team in het positief beïnvloeden van de levens van gebruikers, clinici en patiënten over de hele wereld, wordt algemeen erkend met 141 design prijzen die Philips vorig jaar heeft gewonnen.

 • Creative Director bij Adobe Stock

  Sarah haar team stuurt alle projecten en programmering aan die van invloed zijn op merkbeleving, het verhaal en is nauw betrokken bij marketing- en verkoopinitiatieven. Al meer dan een decennium werkzaam in stockfotografie is ze een voorvechter voor artiesten en helpt ze hen te slagen als creatieve professional. Voordat ze bij Adobe kwam was ze de CEO van Blend Images, een toonaangevend bureau voor stockfotografie dat zich richt op diversiteit en inclusiviteit.

#RijksstudioAward