Rijksstudio Award prijzen 2020

Maak je eigen meesterwerk geïnspireerd op beelden uit de collectie in Rijksstudio en win!

Rijksstudio Award is de tweejaarlijkse kunst- en design prijs van het Rijksmuseum. Met deze wedstrijd nodigt het Rijksmuseum iedereen uit om een eigen meesterwerk te maken geïnspireerd op de collectie van het Rijksmuseum. Een internationale vakjury beoordeelt wie de 10 finalisten en de 3 winnaars van de Rijksstudio Award 2020 zijn.

Categorieën

Er zijn twee categorieën waar jij jouw masterpiece voor in kunt sturen:

  • De Rijksstudio Design Award
  • De Rijksstudio Young Talent Award (t/m 21 jaar)

Prijzen

  • De winnaar van de Rijksstudio Design Award krijgt € 7.500
  • De winnaar van de Rijksstudio Young Talent Award krijgt € 5.000
  • De winnaar van de Rijksstudio Publieksprijs krijgt € 2.500

Daarnaast wordt het winnende design wellicht opgenomen in de collectie van de Rijksmuseum winkel.

Én een klankbordsessie

Sta je voor een belangrijke keuze? Heb je een spannende presentatie? Kom je er even niet uit en heb je behoefte aan een dosis inspiratie? Als winnaar van de Rijksstudio Design Award en de Rijksstudio Young Talent Award win je ook nog eens een klankbordsessie met Irma Boom of Christian Borstlap.

Irma Boom

Irma Irma Boom (1960) is een boekenmaker gevestigd in Amsterdam. Boom studeerde beeldende kunst en grafisch ontwerp aan de AKI Art Academy in Enschede. Ze werkte 5 jaar bij de Nederlandse uitgeverij en drukkerij. In 1991 richtte ze Irma Boom Office op, dat nationaal en internationaal werkt in voornamelijk de culturele wereld. Boom ontwerpt niet alleen boeken, maar werkt ook als redacteur.

Ze heeft meer dan 300 boeken gemaakt en staat bekend om haar artistieke autonomie binnen haar vakgebied. De gewaagde experimentele benadering van de projecten daagt vaak de conventionele of traditionele boeken uit in zowel fysiek ontwerp als gedrukte inhoud. Gedurende vijf jaar (1990-1996) onderzocht, bewerkte en ontwierp ze het 2136 pagina's tellende boek SHV Think Book 1996-1896 (in het Engels en Chinees) in opdracht van SHV Holdings in Utrecht. Sinds 1992 is Boom senior criticus aan de Yale University in de VS en geeft wereldwijd lezingen en workshops. Ze ontving vele prijzen voor haar boekontwerpen en was de jongste laureaat ooit die de prestigieuze Gutenberg-prijs ontving voor haar volledige oeuvre.

De boeken van Boom bevinden zich onder andere in de permanente collectie van MoMA New York, Art Institute Chicago en Centre Pompidou in Parijs. De Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam verzamelen het volledige oeuvre en archief of documenten in het zogenaamde The Living Archive. In 2014 ontving Boom de Johannes Vermeer Award van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De jury heeft Boom unaniem beloond voor de ongeëvenaarde prestaties op het gebied van grafisch ontwerp. Ze ontving in juli 2019 een eredoctoraat van het Royal College of Art in Londen.

Christian Borstlap

Christian Ontwerper Christian Borstlap begon z'n carrière in London bij het blad Wallpaper * Magazine. Na werkzaam te zijn geweest bij verschillende communicatiebureaus waaronder KesselsKramer, startte hij in 2010 zijn eigen studio: Part of a Bigger Plan. De studio, actief op het gebied van film, video installaties, reclame, speelgoed en grafisch ontwerp, maakte eerder werk voor het Louvre in Parijs, NY MET museum en Fondation Beyeler in Basel. Voor het Rijksmuseum werden verschillende exposities en video installaties ontworpen. Daarnaast werkt Part of a Bigger Plan in opdracht van internationale klanten als Louis Vuitton, Tiffany&Co en Christian Dior. In Amsterdam werkt zijn studio al meer dan 10 jaar voor ARTIS, waar hij ondermeer Artis de Partis voor bedacht en ontwierp.