Podcast: In het Rijks OUD

In deze podcast vertellen conservatoren, experts en kunstenaars bijzondere verhalen over kunstwerken en hun makers. Hoe meer je weet, hoe meer je ziet.

Middeleeuwen en renaissance: gravures Nieuwe aflevering!

Middeleeuwen en renaissance: gravures

In deze aflevering spreekt Janine Abbring met senior conservator prentkunst Huigen Leeflang over de vroegste gravure uit de Rijkscollectie, een icoon uit de media-geschiedenis.

Middeleeuwen en renaissance: gebedsnoten

Host Janine Abbring spreekt met senior conservator beeldhouwkunst Frits Scholten over deze hele kleine beeldhouwwerkjes, de gebedsnoten: hoe ze gemaakt zijn, door wie ze gemaakt zijn en waar ze voor dienden.

Rembrandt in vier afleveringen

De naam en reputatie van Rembrandt is 350 jaar na zijn overlijden nog altijd springlevend. Hoe kan dat? Annechien Steenhuizen gaat op onderzoek uit, samen met experts van het Rijksmuseum.

Caravaggio-Bernini

Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer en conservator en samensteller van de tentoonstelling Frits Scholten gaan in gesprek over het bruisende Rome aan het begin van de 17de eeuw.

Koninklijke schat

Centraal staat de spectaculaire aanwinst van het Rijksmuseum: de 17de-eeuwse gouden beker, gemaakt door de beroemde Nederlandse goudsmid Paulus van Vianen.

Rembrandt-Velázquez

Wat zijn de overeenkomsten tussen de beroemdste schilder van Spanje en die van Nederland?

Rineke Dijkstra

Hadassah de Boer praat met Rineke Dijkstra over hoe ze haar ambitieuze idee voor Night Watching in de praktijk heeft gebracht.

Junior Fellows

Vier afleveringen, vier onderzoeken: de rol van vrouwen in de geschiedenis, de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië, Japanse kunst in een Nederlands museum en ons beeld van de middeleeuwen.

Erwin Olaf

Erwin Olaf over de schoonheid van imperfectie, hoe boosheid hem verder heeft gebracht én waarom het zelfportret met sperma uiteindelijk toch niet tegenover een werk van Rembrandt is komen te hangen.

Iedereen fotografeert

Conservator Mattie Boom vertelt over haar zoektocht langs honderden oude fotoalbums, duizenden foto's én... stapels oude edities van het ANWB-ledenblad 'De Kampioen’.

Document Nederland

Schrijver en journalist Henk van Straten spreekt met fotograaf Stacii over zijn werk, de opdracht én de omgeving waar hij zelf in opgroeide.

KWAB

Journaliste Janine Abbring gaat samen met conservator Reinier Baarsen op zoek naar daar de verhalen achter KWAB.