Wie weet er nu meer over de objecten in het museum dan onze conservatoren en restauratoren?

Boek nu

15 mei 2015: Bloemen in het Rijks

Door Marleen Ram, wetenschappelijk medewerker Rijksprentenkabinet

15-5 Het is volop bollentijd, en ook het Rijksmuseum besteedt aandacht aan bloemen. De verschillende prentenkabinetten in het museum tonen afbeeldingen van bloemen, uit verschillende eeuwen. Dit Rijks ½ uurtje gaat naar de 18de eeuw, toen verzamelaars belangstelling kregen voor gekleurde tekeningen met bloemen in kunstige composities. Om dergelijke gecomponeerde boeketten te kunnen maken, legden kunstenaars hun eigen mappen met studietekeningen aan van afzonderlijke bloemen, die zij naar believen konden samenvoegen. Tekeningen van individuele bloemen hadden nog een functie: de bloemkwekers in Haarlem bestelden bij kunstenaars afbeeldingen van hun tulpen, narcissen, hyacinten en andere bolgewassen. Die tekeningen fungeerden dan als illustraties bij hun prijslijsten voor klanten die bloembollen wilden kopen. Dé topkunstenaar in dit genre was Jan van Huysum, zijn ‘bloemen’ werden in binnen- en buitenland voor hoge prijzen verkocht. Deze kleurrijke bloemen op papier staan centraal in dit Rijks ½ uurtje.

22 mei 2015: Japanse kimono’s

Door Menno Fitski, conservator Aziatische kunst

Traditioneel waren er in Japan veel verschillende soorten kimono’s, omdat men bij elke gelegenheid op een bepaalde manier gekleed diende te gaan. Aan de kimono valt dan ook veel af te lezen over de gelegenheid waarbij hij gedragen werd, de status van de drager, of hij voor een man of vrouw bestemd was, voor een gehuwde of ongehuwde vrouw enzovoort. Een selectie kimono’s is nu te zien in het Aziatisch paviljoen. Vijf types worden daarin getoond, waaronder een formele bruidsset, wel feestelijk maar ook ingetogen, en een kimono voor dagelijks gebruik, met een veel uitbundiger versiering. Kom kijken en leer meer over het gebruik van de kimono in Japan.

Een half uur op pad met een conservator en alles te weten komen over één schilderij, meubelstuk of historisch voorwerp: elke week krijgt u die kans, op vrijdag van 14-14.30 uur.

Deelname is gratis, reserveren is gewenst.

Wanneer

Elke vrijdag 14–14.30 uur

Let op: er zijn geen Rijks half uurtjes op 1 en 15 mei 2015

Waar

Het Rijks 1/2 uurtje start bij de Informatiebalie in het Atrium van het museum. U kunt zich voor aanvang daar melden.

Prijs

Deelname aan het Rijks 1/2 uurtje is gratis, wel dient u in het bezit te zijn van een geldig toegangsbewijs tot het museum.

Reserveren is wenselijk maar niet verplicht.