Wie weet er nu meer over de objecten in het museum dan onze conservatoren en restauratoren?

Boek nu

Een half uur op pad met een conservator en alles te weten komen over één schilderij, meubelstuk of historisch voorwerp: elke week krijgt u die kans, op vrijdag van 14-14.30 uur.

Deelname is gratis, reserveren is gewenst.

6 maart 2015: Revolutionair stoelontwerp - zaal 3.4

Spreker: Ludo van Halem, conservator 20ste-eeuwse kunst

06-03 Onlangs verwierf het Rijksmuseum een van de twee prototypes die aan de basis stonden van dit project: de Makerchair Hexagon, opgebouwd uit zeshoekige houten elementen. De stoel is een prachtige volgende stap in de lijn die begin 20ste eeuw is ingezet door spraakmakende experimentele ontwerpers als Rietveld, ook te zien in de 20ste eeuw-zalen van het Rijksmuseum. Dit Rijks ½ uurtje zoomt in op Laarmans Makerchair Hexagon proto 2.

13 maart 2015: Nieuwe oude meesters - zaal 0.3

Spreker: Huigen Leeflang, conservator prenten

13-03 Op dit moment toont het Rijksmuseum een selectie vroege Nederlandse prenten en tekeningen. Een aantal van deze zeldzame 15de- en 16de-eeuwse bladen werden pas onlangs verworven.
Prachtig verstild is de gravure waarop de kleine Jezus alvast het kruis – op kinderformaat - omarmt waaraan hij later zal sterven. Dramatisch is de prent waarop Jezus’ dood is voltrokken en de omstanders, heftig gebarend, hun verdriet uiten. Gebedenboekjes met prenten lieten gelovigen meevoelen met Christus’ lijdensverhaal.
In dit Rijks ½ uurtje vertelt de conservator over deze bijzondere nieuwe aanwinsten vroege Nederlandse teken- en prentkunst.

27 maart 2015: Een Italiaans paar - zaal 0.5

Spreker Duncan Bull, conservator buitenlandse schilderkunst

27-03 Nu te zien: twee zeldzame portretten van een Italiaans echtpaar, Giovanni en Ginevra Sforza. De Sforzas waren de machtigste familie in Bologna in de 15de eeuw. In opeenvolgende generaties regeerden zij de stad, en Giovanni bekleedde vanaf zijn twintigste de functie van ‘eerste burger van de stad’. Hij regeerde gedurende bijna een halve eeuw, van 1463 tot 1506, hield er een schitterende hofhouding op na en verfraaide de stad. Tot hij in 1507 werd verdreven, en het door hem gebouwde palazzo Bentivoglio door een woedende menigte werd verwoest.
Ginevra was al weduwe toen zij in 1464, op haar 24ste, met hem trouwde. Zij zouden zestien kinderen krijgen.
De schilder Ercole de’ Roberti portretteerde hen op het toppunt van hun macht, in profiel, met op de achtergrond een landschap met zicht op een stad.

Tijdelijk is dit bijzonder bruikleen uit Washington te zien in de zaal van de renaissance van het Rijksmuseum.

Wanneer

Elke vrijdag 14–14.30 uur

Let op: er is geen Rijks ½ uurtje op 27 februari en op 20 maart.

Waar

Het Rijks 1/2 uurtje start bij de Informatiebalie in het Atrium van het museum. U kunt zich voor aanvang daar melden.

Prijs

Deelname aan het Rijks 1/2 uurtje is gratis, wel dient u in het bezit te zijn van een geldig toegangsbewijs tot het museum.

Reserveren is wenselijk maar niet verplicht.