Een half uur op pad met een conservator of restaurator en alles te weten komen over één schilderij, meubelstuk of historisch voorwerp: elke week krijgt u die kans, op vrijdag van 14-14.30 uur.

Boek nu

29 mei 2015: Familiekroniek van een Duits-Joods gezin - zaal: 3.2

Spreker: Harm Stevens, conservator 20ste eeuw

29-5 In de collectie van het Rijksmuseum bevindt zich een bijzondere jas: de genummerde gevangenenjas die Isabel Wachenheimer (1928-2010) droeg in het concentratiekamp Lenzing-Pettighofen, waar zij samen met 500 andere Joodse vrouwen in oktober 1944 vanuit vernietigingskamp Auschwitz naartoe was gebracht. Haar ouders waren kort daarvoor in Auschwitz vermoord. Dit Rijks ½ uurtje staat stil bij dit verhaal van het Duits-Joodse gezin Wachenheimer. Hoe zij, op de vlucht voor anti-Joodse maatregelen in hun vaderland Duitsland, in 1938 in Nederland belandden. Hoe zij als politieke vluchtelingen in 1943 op transport werden gesteld. En hoe Isabel terugkwam en haar leven probeerde op te pakken. En al die tijd bewaarde zij haar concentratiekampjas, die zij na de oorlog voorzag van haar familienaam. Conservator Geschiedenis van het Rijksmuseum, Harm Stevens, vertelt dit verhaal aan de hand van Isabels concentratiekampjas, het familiealbum van de Wachenheimers en een reeks foto’s die samen een intieme kroniek zijn van een gebroken familiegeschiedenis.

12 juni 2015: De ontdekking van het landschap - Philipsvleugel, 1ste verdieping

Spreker: Marleen Ram, Rijksprentenkabinet

Nederlanders hebben de reputatie een reislustig volk te zijn, wat in het verleden vooral gold voor kooplieden, scheepsbemanningen en soldaten. Maar afgezien van deze beroepsreizigers reisden er weinigen zoveel als kunstenaars. Zij gingen op pad om hun blik op de wereld te verbreden en te zoeken naar nieuwe onderwerpen. Ze reisden met hun tekenmaterialen bij de hand. De schetsen en tekeningen die zij onderweg maakten, vormden thuis in het atelier een rijke schat die zij hun leven lang konden gebruiken als basis voor uitgewerkte tekeningen en schilderijen voor verzamelaars. Kunstenaarsreizen waren er in alle soorten. De een ondernam lange reizen naar verre uithoeken van de wereld, de ander vond inspiratie dichterbij, in de omgeving van de eigen woonplaats. Vanaf 5 juni is in de Philipsvleugel een prachtige tentoonstelling te zien met een overvloed aan landschapstekeningen, in alle soorten en maten. Dit Rijks ½ uurtje heeft de primeur: een verhaal over reislustige kunstenaars.

Deelname is gratis, reserveren is gewenst.

Wanneer

Elke vrijdag 14–14.30 uur

Let op: op 5 juni is er geen Rijks ½ uurtje

Waar

Het Rijks 1/2 uurtje start bij de Informatiebalie in het Atrium van het museum. U kunt zich voor aanvang daar melden.

Prijs

Deelname aan het Rijks 1/2 uurtje is gratis, wel dient u in het bezit te zijn van een geldig toegangsbewijs tot het museum.

Reserveren is wenselijk maar niet verplicht.