Selecteer je tickets

Selecteer hier je tickets voor het gehele museum. In de volgende stap kun je een datum en starttijd kiezen voor Rembrandt-Velázquez.

  • Entree volwassene - € 20,00   € 19,00
  • Entree t/m 18 jaar - Gratis
  • Entree Museumkaart - Gratis
  • Entree CJP pas - € 10,50   € 9,50
  • Entree BankGiro Loterij VIP-kaart - Gratis
  • Ander geldig toegangsbewijs - Gratis

Praktische informatie

Wanneer en waar
Van 11 oktober 2019 t/m 19 januari 2020 in de Philipsvleugel.
Elke dag van 9 - 17 uur.

Starttijd
Voor een bezoek aan de tentoonstelling is het noodzakelijk om een starttijd te reserveren. Eenmaal binnen kun je zo lang blijven als je wilt.
Alleen met een RijksVrienden-, RijksExtra-, RijksPatronen-, RijksSchenkers,- RijksClub-, Rijks International Circle of ICOM pas hoef je geen starttijd te reserveren.

Er geldt geen toeslag op de reguliere entreeprijs.

Meer praktische informatie

Recensies Rembrandt-Velázquez

"Rembrandt-Velázquez is een knap samengestelde expositie met werken van hoog niveau. [...] Het is cureren op topniveau."
NRC, Bram de Klerck: ★★★★

“Rembrandt- Velázquez: a match made in curatorial heaven. [...] This spectacular show, is one of the most moving and thrilling moments I have ever had in a museum.”
Financial Times, Jackie Wullschlager

De tentoonstelling Rembrandt-Velázquez heeft lovende recensies ontvangen uit binnen en buitenland. Bekijk ze hier.

Lees de recensies

Alles over de tentoonstelling

De tentoonstelling is te zien van 11 oktober 2019 t/m 19 januari 2020

In de tentoonstelling Rembrandt-Velázquez. Nederlandse & Spaanse meesters hangen ruim 60 schilderijen van dé grote meesters uit de 17de eeuw uit Nederland en Spanje in duo's naast elkaar.

Het is voor het eerst dat zoveel Nederlandse en Spaanse meesterwerken van Velázquez, Rembrandt, Murillo, Vermeer, Zurbarán, Hals en Ribera samen in Nederland te zien zijn. In de tentoonstelling worden de Spaanse en Nederlandse meesterwerken in paren getoond. Dit leidt tot verrassende dialogen over werkelijkheid en eeuwigheid, religie en schoonheid.

Religie en Realisme
De zeventiende eeuw wordt gekenmerkt door oorlog en politieke spanningen tussen Nederland en Spanje. Desondanks maken beide landen een periode van uitzonderlijke artistieke bloei door die zijn climax bereikte met de opkomst van twee van de grootste schilders aller tijden, Rembrandt Harmensz van Rijn (1606-1669) en Diego Rodríguez de Silva y Velázquez (1599-1660).

Rembrandt en Velázquez, Zurbarán, Frans Hals, Murillo, Vermeer en de anderen hebben elkaar nooit gekend en wisten zo goed als zeker niets van elkaar. Toch waren er duidelijke overeenkomsten. Zo stond de schilderkunst in de 17de eeuw in beide landen in hoog aanzien waarbij religie en realisme de hoogste doelen waren.

In de tentoonstelling worden ruim zestig schilderijen van de Spaanse en Nederlandse meesters in paren getoond, wat op de eerste plaats tot verrassende visuele dialogen leidt. Daarnaast laten de confrontaties opvallende overeenkomsten zien wat betreft thema’s als geloof, rijkdom, macht en liefde.

Spaanse obsessies, misschien, Nederlandse rationaliteit, het extreem materiële van het vaderlandse stilleven, zoals de nog steeds eetbare asperges van Adriaen Coorte, maar ook de confrontatie met de eenzaamheid van het Ding an Sich, de onbenaderbare beker met water van Zurbarán. Spanje en Nederland, twee grootmachten van de 17de eeuw die elk een deel van de wereld veroverd hadden dat ze weer zouden verliezen. Wat ze niet zouden verliezen is de kunst die nog steeds in het Prado en het Rijksmuseum hangt, en vandaag hier te zien is. Cees Nooteboom, schrijver.

Samenstellers
De tentoonstelling is samengesteld door Gregor J.M. Weber, hoofd Beeldende kunst van het Rijksmuseum en Cèlia Querol Torelló , assistent conservator.
De tentoonstelling is vormgegeven door de Franse ontwerper Jean Michel Wilmotte.

Begunstigers
De tentoonstelling Rembrandt-Velázquez wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Ammodo, Holland America Line, Rijksmuseum International Circle en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Samenwerking
De tentoonstelling Rembrandt-Velázquez. Nederlandse & Spaanse meesters, kwam tot stand dankzij de unieke samenwerking tussen het Rijksmuseum en het Museo del Prado in Madrid en markeert het 200-jarig jubileum van het Prado en het Jaar van Rembrandt 2019.

In Madrid was de tentoonstelling Velázquez, Rembrandt, Vermeer: Parallel Visions tot en met 29 september 2019 te zien . Ze had een andere vorm en samenstelling dan de tentoonstelling in Amsterdam. Het Rijksmuseum leende een groot aantal werken uit aan het Prado, waaronder drie schilderijen van Rembrandt. Het Rijksmuseum heeft 14 topstukken uit het Prado mogen lenen, waaronder zes schilderijen van Velázquez. Daarnaast zijn op de tentoonstelling in het Rijksmuseum ook werken te zien uit meer dan twintig andere musea en particuliere collecties wereldwijd, waaronder uit de VS, Duitsland, Engeland, Spanje en Nederland.

2019 – Rembrandt en de Gouden Eeuw
In 2019 is het 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn (1606-1669) overleed. Reden om de kunstenaar te eren en zijn werk, zijn tijdgenoten en de 17de eeuw extra onder de aandacht te brengen. Dit komt samen in het themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw, met tal van tentoonstellingen en activiteiten in het hele land.

In 2019 werken NBTC Holland Marketing, het Fries Museum, het Mauritshuis, Museum Het Rembrandthuis, het Rijksmuseum, Museum De Lakenhal, het Amsterdam Museum, het Joods Cultureel Kwartier, Museum Prinsenhof Delft, Het Scheepvaartmuseum, het Stadsarchief Amsterdam, samen met steden als Amsterdam, Delft, Den Haag, Dordrecht, Enkhuizen, Haarlem, Hoorn, Leiden en Middelburg onder de titel Rembrandt en de Gouden Eeuw. Voor een overzicht van alle activiteiten en partners: rembrandt-2019.nl

Rondleiding Rembrandt-Velázquez

De rondleiding geeft je een bijzondere kijkervaring en inzicht in de schilderkunst uit de Spaanse en Nederlandse 17de eeuw. Je leert kijken naar wat de Nederlandse en Spaanse meesters onderscheidt én verenigt en ziet Velázquez’ portretten van Spaanse edellieden naast Rembrandts Marten en Oopjen, een bundeltje asperges van Adriaen Coorte naast een verstild wit aardewerken kopje van Zurbarán.

Meer over de rondleidingen

Publicatie bij Rembrandt-Velázquez

In het boek Rembrandt-Velázquez. Nederlandse en Spaanse meesters geeft Gregor J.M. Weber de achtergrondinformaties bij de duo's in de tentoonstelling en brengt zo de onderliggende aspecten onder de aandacht. Cees Nooteboom neemt de lezer mee in zijn herinneringen aan Spanje en Hans den Hartog Jager beschrijft de overeenkomsten en de verschillen tussen twee van de grootste schilders aller tijden. Het ontwerp is van Irma Boom.

Meer over de publicatie

Audiotour Rembrandt-Velázquez

Bij de tentoonstelling zal ook een gratis audiotour beschikbaar zijn in de Rijksmuseum app. Met de tour wordt je in 26 stops wordt je door de tentoonstelling geleid en leer je meer over de werken van de Nederlandse en Spaanse meesters.

Meer over de gratis app

#RembrandtVelázquez