Eregalerij

De lange Eregalerij heeft één duidelijke richting: rechtdoor naar de Nachtwachtzaal. In de zijkabinetten zijn de topstukken van de grote meesters van de zeventiende eeuw te zien. Op de gietijzeren balken rondom de kabinetten staan de namen van beroemde zeventiende-eeuwse schilders. Op de halfronde wanden boven de kabinetten zijn de wapens van de elf Nederlandse provincies en hun hoofdsteden afgebeeld. Aanvankelijk waren de zijkabinetten met zware gordijnen afgeschermd, zodat de bezoeker – als in een kerk – naar het 'hoofdaltaar' aan het einde, de Nachtwacht, werd geleid.

Vorige Volgende

Heden en verleden

eregalerij_2013

Eregalerij

eregalerij03

Eregalerij

eregalerij-nieuw

Eregalerij

eregalerij05

Kabinet in Eregalerij

eregalerij01

Decoratie in Eregalerij

Inhuizing Eregallerij

Inhuizing Eregalerij, 2013

eregalerij_1957

Eregalerij na de restauratie van 1957-1958 waarbij de ruimte geheel gewit werd. Naast de doorgangen naar de Nachtwachtzaal is een groot wandtapijt te zien.

HA-0012454-custom

Eregalerij met kabinetten, ca. 1957 - ca. 1958

eregalerij_1939

Evacuatie in 1939 vanwege oorlogsdreiging

RMA-SSA-F-03894-1-custom

De Eregalerij met porseleinkasten, 1926–1939

eregalerij_jaren20

Vanaf de jaren twintig werden de gewelven witgepleisterd en de kabinetten ontdaan van hun decoraties en gordijnen.

eregalerij_1898

Zicht vanuit de Eregalerij op de Rembrandtzaal. De ruimten boven de doorgangen zijn in 1898 deels al met allegorische schilderingen versierd – onderdeel van het decoratieprogramma van het hele gebouw.

Vorige Volgende

Geschiedenis van het Rijksmuseum

In onze online collectie zijn nog veel meer historische Rijksmuseumfoto's te vinden. Zo vind je hier foto's van de Eregalerij door de jaren heen.

Benieuwd geworden naar de rijke geschiedenis van Rijksmuseumgebouw en –zalen? Neem een kijkje in het historisch archief.

Vorige Volgende

Hier te zien

Waar in het museum?

Vorige

Plattegrond Eregalerij