Podcast: In het Rijks - Rembrandt-Velázquez

Wat zijn de overeenkomsten tussen de beroemdste schilder van Spanje en die van Nederland? Samen met conservator Gregor Weber en kunstkenner Jaap Godrie gaat journalist Edwin Winkels op zoek naar de connectie tussen Velázquez en Rembrandt.

De afleveringen van ‘In het Rijks’ sluiten aan bij tentoonstellingen in het Rijksmuseum. Als voorproefje of ter herinnering, achteraf. Maar deze podcast is zo gemaakt dat hij ook los van een museumbezoek te beluisteren is.

Rembrandt-Velázquez: Nederlandse en Spaanse Meesters

Zoals elke Nederlander de naam en het werk van Rembrandt van Rijn kent, zo vertrouwd is voor Spanjaarden de naam van Diego Velázquez. De reputatie van deze kunstenaars uit de 17e eeuw is nog altijd springlevend. Hun werk behoort tot het collectieve geheugen van Nederland, dan wel Spanje. Wat de twee iconische schilders bindt, is hun vernieuwingsdrang. En wie beter kijkt, ontdekt dat er nog meer opmerkelijke parallellen zijn tussen Rembrandt en Velázquez.

De Nederlandse Edwin Winkels woont en werkt ruim 30 jaar in Spanje als journalist en schrijver. Samen met Gregor Weber en Jaap Godrie gaat hij op reis naar de 17de eeuw om het verhaal van deze twee grootheden uit de kunst te ontdekken.

Gregor is hoofd beeldende kunst van het Rijksmuseum en samensteller van de tentoonstelling Rembrandt – Velázquez. Jaap Godrie is kunstdocent en werkzaam voor het Rijksmuseum.

Deze podcast is gemaakt naar aanleiding van de tentoonstelling Rembrandt-Velázquez, maar is ook los daarvan goed te beluisteren. De tentoonstelling in het Rijksmuseum is te zien van 11 oktober 2019 tot en met 19 januari 2020. Meer informatie

Abonneer je op de Podcast: In het Rijks via de volgende kanalenSpotify
Apple Podcasts
Stitcher
Overcast