Podcast: In het Rijks - Iedereen fotografeert

Hoe meer je weet, hoe meer je ziet. In deze podcast vertellen conservatoren, experts en kunstenaars bijzondere verhalen over kunstwerken en hun makers.

De afleveringen van ‘In het Rijks’ sluiten aan bij tentoonstellingen in het Rijksmuseum. Als voorproefje of ter herinnering, achteraf. Maar deze podcast is zo gemaakt dat hij ook los van een museumbezoek te beluisteren is.

Afl. 5. Iedereen fotografeert

Wat hebben de fiets en fotografie met elkaar te maken? Wilfried de Jong ondervraagt de conservator fotografie van het Rijksmuseum, Mattie Boom, over de opkomst van de amateurfotografie. Eind 19de eeuw wordt de handcamera beschikbaar voor een breed publiek. Wat doen mensen met die camera? Welke onderwerpen fotograferen zij? Welke rol speelt de fiets? En wat hebben de ontwikkelingen van toen te maken met hoe wij nu foto's maken?

Mattie Boom deed jarenlang onderzoek naar deze periode, met als resultaat een publicatie en de tentoonstelling Iedereen fotografeert in het Rijksmuseum (15 februari 2019 t/m 10 juni 2019). In deze aflevering vertelt ze over haar zoektocht langs honderden oude fotoalbums, duizenden foto's én... stapels oude edities van het ANWB-ledenblad 'De Kampioen’.

Abonneer je op de Podcast: In het Rijks via de volgende kanalenSpotify
Apple Podcasts
Stitcher
Overcast