5 april 2014 - 13:50

Koning Carl XVI Gustaf van Zweden en Koningin Silvia hebben vandaag het Rijksmuseum bezocht ter gelegenheid van de viering van de 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Zweden. Het Zweeds Koninklijk paar werd daarbij vergezeld door Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Hoogtepunt van het bezoek was de rondleiding over de Eregalerij door Wim Pijbes waar op dit moment tijdelijk Rembrandts meesterwerk Claudius Civilis te zien is, afkomstig van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten uit Stockholm.

Bezoek aan Rembrandts Claudius Civilis markeert 400 jaar betrekkingen Nederland – Zweden

De Zweedse Koning en Koningin kregen een uitgebreide rondleiding over de 17de Eeuw onder leiding van Wim Pijbes, hoofddirecteur van het Rijksmuseum en Pieter Roelofs, conservator 17de Eeuw, waarbij o.a. werd stil gestaan bij een aantal kunstwerken met een Zweeds-Nederlandse relatie, zoals ‘De geschutgieterij van Hendrik Trip in Julita Bruk in Zweden’ van Allaert van Everdingen en ‘Triton, blazend op een kinkhoorn’ van Adriaen de Vries.

Speciaal voor deze gelegenheid is ook het verdrag getoond waarin de eerste afspraken tussen beide landen zijn vastgelegd op 5 april en 28 juli 1614. De twee perkamenten documenten zijn in bezit van het Nationaal Archief in Den Haag. Voor de gelegenheid worden de verdragen van zondag 6 t/m dinsdag 8 april 2014 tentoongesteld in de Wetenschapszaal van het Rijksmuseum.

Downloads

Koning Carl XVI Gustaf van Zweden, Koningin Silvia, Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Foto Erik Smits
De geschutgieterij van Hendrik Trip in Julita Bruk in Zweden, Allaert van Everdingen, 1650 - 1675
Triton, blazend op een kinkhoorn, Adriaen de Vries, ca. 1615 - ca. 1618