Zie de zee in het Rijksmuseum

2 mei 2017 - 16:06 Presentatie

Het Rijksmuseum heeft een genereuze schenking van ruim 35 fotografische zeegezichten ontvangen van een particuliere verzamelaar. Dit genre is voor de omvangrijke fotocollectie van het Rijksmuseum compleet nieuw. De schenking bevat verrassende werken van voornamelijk eigentijdse internationale fotografen als Viviane Sassen, Chip Hooper, Franco Fontana, Jo Ractliffe, Chris Mc Caw en van Simon van Til. Van 17 juni t/m 17 september 2017 is een selectie van dertien werken te zien in de presentatie 'Sea Views' in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.

Genereuze schenking fotografische zeegezichten

Poëtische verzameling

De collectie zeegezichten is met veel zorg, aandacht en liefde over een periode van 10 jaar door een particuliere verzamelaar bij elkaar gebracht. Elk werk is een intensieve oefening: een spel met lucht, licht en getij. De foto’s tonen de hand van de fotograaf én de rijkdom van de fotografie. De resultaten zijn totaal verschillend: de zee in het zwart of azuurblauw. Sommige werken zijn monumentaal, andere klein en intiem. In Sea Views zijn dertien foto’s van zeegezichten te zien. In Sea Views wordt een begeleidende film van Jochem van Laarhoven getoond.

Het zeegezicht

Nederland en de zee is een geliefd thema in het Rijksmuseum. In de 17de eeuw tekende Willem van Velde de kust voor Kijkduin en Terheijden in reusachtige en minutieuze pentekeningen. Jan Toorop verloor zich in de late 19de eeuw in de golvende zee voor Katwijk. Door de genereuze schenking zijn nu ook hedendaagse zeegezichten aan de collectie toegevoegd.

Fotocollectie Rijksmuseum

Het Rijksmuseum wil zijn publiek internationale fotografie laten zien in al haar verscheidenheid. Om die reden verzamelt het museum met de genereuze steun van partner Baker McKenzie, institutionele fondsen en particulieren zowel Nederlandse als buitenlandse fotografie. Het heeft inmiddels een kwalitatief en kwantitatief sterke, omvangrijke en gevarieerde collectie opgebouwd.

New Realities. Fotografie in de 19de eeuw

Gelijktijdig met Sea Views is in de Philipsvleugel een grote overzichtstentoonstelling 19de-eeuwse fotografie te zien. Driehonderd foto’s uit eigen collectie geven een beeld van hoe gevarieerd de fotografie was direct na haar uitvinding in 1839. Topfotografen als William Henry Fox Talbot, George Hendrik Breitner, Willem Witsen en Gustave Le Gray verschijnen zij aan zij met anonieme verrassingen die nog niet eerder zijn getoond.

Downloads

Zee bij Milos, Viviane Sassen, 2013. Schenking van een particulier
Emerging, Submerging, Emerging, Antrim County, Noord-Ierland, Thomas Joshua Cooper, 1986. Schenking van een particulier
Seascape Mar Ligure, Franco Fontana, 2005. Schenking van een particulier
Surf, Tasman Sea New Zealand, Chip Hooper, 2005. Schenking van een particulier

alle afbeeldingen