12 februari 2015 - 13:10

Op 1 november 2014 is de volledig gerenoveerde Philipsvleugel van het Rijksmuseum geopend. In de Philipsvleugel zijn meerdere grote en kleine tentoonstellingen per jaar te zien.

Dick Bruna. Kunstenaar

Boekomslagen, affiches, collages, tekeningen én nijntje

27 augustus – 15 november 2015

De hele wereld kent nijntje van Dick Bruna. Maar waar komt dit beroemde konijn eigenlijk vandaan? In deze tentoonstelling vertellen 60 prenten en tekeningen het verhaal van de kunstenaar Bruna. Invloeden van Matisse, Léger, De Stijl maar ook vormgevers als Sandberg en Werkman zijn te ontdekken in zijn kunst. Werk op papier van Matisse, Léger, Werkman, Van der Leck (bijna alles uit eigen collectie) is naast boekomslagen, affiches, collages en tekeningen van Bruna te zien. Natuurlijk is nijntje er zelf ook en zij blijkt een meer avant-garde creatie dan gedacht.

Penselen in het Rijksmuseum

Rijksmuseum toont bekroonde kinderboekillustraties

24 september 2015 t/m 6 maart 2016

Van 23 september t/m 6 maart 2016 toont het Rijksmuseum de originele prenten van de winnaars van de Penselen, de Paletten en de Vlag en Wimpels. Dat zijn de prijzen voor de mooist geïllustreerde kinderboeken van het afgelopen jaar. Er zijn tekeningen te zien uit Monsterboek van Alice Hoogstad, Sneeuwwitje breit een monster van Annemarie van Haeringen, Het donker van Lemony Snicket & Jon Klassen (ill.) en Is er dan niemand boos Toon Tellegen & Marc Boutavant (ill.). De tekeningen worden geëxposeerd in de Teekenschool waar kinderen, volwassenen, complete families en schoolklassen workshops en cursussen kunnen volgen. De tentoonstelling is gratis en dagelijks te bezoeken van 10–16 uur.

Azië > Amsterdam - Exotische luxe in de Gouden Eeuw

17 oktober 2015 – 17 januari 2016

De komst van Aziatische schatten uit China, Japan, India en Batavia bracht in de 17de-eeuw een enorme sensatie teweeg. Lakwerk, ivoor, zilver, zijde, ebbenhout, sieraden en heel veel porselein werden door de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) naar Amsterdam gebracht en verspreidden zich vervolgens over heel Europa. De tentoonstelling Azië in Amsterdam Exotische luxe in de Gouden Eeuw toont de mooiste voorwerpen uit Azië die de interieurs van de steeds rijker wordende Hollandse elite verfraaiden en de Europese smaak van Parijs tot aan Sint Petersburg voorgoed veranderden. Azië in Amsterdam wordt georganiseerd in samenwerking met de Peabody Essex Museum in Salem, VS. Bruiklenen komen uit onder meer Moskou, Sint Petersburg, Versailles, Londen, Oxford, Madrid en Stockholm.