12 februari 2015 - 13:10

Op 1 november 2014 is de volledig gerenoveerde Philipsvleugel van het Rijksmuseum geopend. In de Philipsvleugel zijn meerdere grote en kleine tentoonstellingen per jaar te zien.

Dick Bruna. Kunstenaar

Boekomslagen, affiches, collages, tekeningen én nijntje

27 augustus – 15 november 2015

De hele wereld kent nijntje van Dick Bruna. Maar waar komt dit beroemde konijn eigenlijk vandaan? In deze tentoonstelling vertellen 60 prenten en tekeningen het verhaal van de kunstenaar Bruna. Invloeden van Matisse, Léger, De Stijl maar ook vormgevers als Sandberg en Werkman zijn te ontdekken in zijn kunst. Werk op papier van Matisse, Léger, Werkman, Van der Leck (bijna alles uit eigen collectie) is naast boekomslagen, affiches, collages en tekeningen van Bruna te zien. Natuurlijk is nijntje er zelf ook en zij blijkt een meer avant-garde creatie dan gedacht.

Azië in Amsterdam - Exotische luxe in de Gouden Eeuw

17 oktober 2015 – 17 januari 2016

Asia in Amsterdam is de grote wintertentoonstelling 2015 van het Rijksmuseum. Dankzij hun handelsgeest wisten de Hollandse kooplieden aan het begin van de Gouden Eeuw een lucratieve handel met Azië op te zetten. Deze handel bracht allerlei exotische kostbaarheden naar de Republiek, die tot dan toe geheel onbekend waren, zoals porselein, lakwerk, ebbenhout, ivoor en zijde. Asia in Amsterdam vertelt het verhaal van de sensatie die deze luxegoederen veroorzaakten, maar laat ook de geschiedenis achter de eerste global market zien. Waarin Nederlandse schepen over de gehele aardbol voeren, waarin jonge mannen hun leven waagden om rijk te worden in Batavia, en waarin Made in China nog een heel andere betekenis had dan tegenwoordig.
Amsterdam speelde hierin een centrale rol: de hoofdstad groeide uit tot dé stapelplaats voor Aziatische luxegoederen. Niet alleen voor de Republiek, maar voor heel Europa.

In samenwerking met het Peabody Essex Museum in Salem, Massachusetts, USA.