12 januari 2016 - 13:10

In de Philipsvleugel zijn jaarlijks meerdere grote en kleine tentoonstellingen te zien.

Catwalk. Mode in het Rijksmuseum

20 februari t/m 16 mei 2016

dress Foto: Erwin Olaf | Model: Ymre Stiekema | Bruidsjapon (1759)Voor het eerst toont het Rijksmuseum een ruime keuze uit zijn gevarieerde modecollectie. De tentoonstelling wordt vormgegeven door fotograaf Erwin Olaf. In zes zalen van de Philipsvleugel presenteert het Rijksmuseum vanaf 20 februari t/m 15 mei 2016 Nederlandse mode van 1625 tot 1960. Te beginnen bij de kleren van de Friese Oranjes uit de Gouden Eeuw, via japonnen van kleurrijke Franse zijde en flonkerende fluwelen mannenpakken uit de 18de eeuw, naar de klassieke Empire en de queue’s uit het Fin de Siècle tot aan 20ste-eeuwse haute couture van Dior en Yves Saint Laurent.
Begunstigers: Fonds Haute Couture/Rijksmuseum Fonds, Jessy en Betty Blumenthal Fonds/Rijksmuseum Fonds en ING

Breitner: Meisje in kimono

20 februari t/m 29 mei 2016

breitner G.H. Breitner, Meisje in witte kimono, 1893/94, Rijksmuseum Twente, EnschedeHet Rijksmuseum presenteert voor het eerst alle versies van Meisje in kimono door de 19de-eeuwse schilder George Hendrik Breitner bij elkaar. De kunstenaar maakte deze geliefde serie in de jaren 1893-1896. Het jonge model Geesje Kwak poseerde ervoor en werd zo door Breitner onsterfelijk gemaakt. De tentoonstelling toont de serie van 14 schilderijen, waaronder een onvoltooide versie en een onbekend Meisje in rode kimono, en vertelt het verhaal van de totstandkoming aan de hand van de vele tekeningen, schetsen en foto’s die de kunstenaar als voorbereiding maakte.

Document Nederland: Carel van Hees fotografeert het onderwijs

24 maart t/m 21 juni 2016

docnl Foto Carel van HeesSinds midden jaren ’70 vraagt het Rijksmuseum een Nederlandse fotograaf jaarlijks een actueel maatschappelijk fenomeen centraal te stellen in een foto-opdracht. Dit keer fotografeert Carel van Hees het onderwijs in Rotterdam.
Begunstiger: Mondriaan Fonds

Penone in de Rijksmuseumtuinen

10 juni t/m 1 oktober 2016

Penone Elk jaar presenteert het Rijksmuseum een beeldententoonstelling in de tuinen van het Rijksmuseum. Voor deze vierde editie worden beelden en installaties getoond van de Italiaanse 'Arte Povera' beeldhouwer Giuseppe Penone (1947). Penone werd vooral bekend door zijn Alberi, boom-sculpturen: dikke houten stammen en planken die hij jaarring na jaarring afpelt om de kern van het hout bloot te leggen, het kleine boompje waarmee het groeien ooit is begonnen en dat nog in de stam besloten ligt. Penone is geïnteresseerd in dit soort groeiprocessen in de natuur, die hij enerzijds zichtbaar wil maken, anderzijds door manipulatie wil vervormen. In de taal van de beeldhouwkunst zoeken zijn werken de essentie van materie en van de levenskracht die daarin schuilt.
Begunstiger: BankGiro Loterij

Arita Porselein van nu

22 april t/m oktober 2016

arita De eeuwenoude porseleinfabricage in het Japanse Arita wordt nieuw leven ingeblazen. Een keur aan internationale ontwerpers maakte onder leiding van het Nederlandse designduo Scholten & Baijings en de Japanse ontwerper Teruhiro Yanagihara een aantal nieuwe creaties. Deze worden in het voorjaar van 2016 getoond in het Aziatisch Paviljoen van het Rijksmuseum.

Japan Modern. Collectie Elise Wessels

24 juni t/m 11 september 2016

prints Collectie Elise Wessels, Amsterdam Met het presenteren van hoogtepunten uit de indrukwekkende collectie Elise Wessels wordt voor het eerst een grote tentoonstelling gewijd aan de Japanse prentkunst uit de eerste helft van de 20ste eeuw. In deze periode maakte Japan een snelle modernisering door: jonge mannen en vrouwen in de steden ontwikkelden een bohemien leefstijl, terwijl er ook een sterke hang naar traditie was. De prentkunst kenmerkte zich, net als de Japanse samenleving in deze periode, door een samenspel van nostalgie en vernieuwing.
Begunstigers: Elise Wessels Fonds/Rijksmuseum Fonds; Bervoets Fonds/Rijksmuseum Fonds

Adriaen van de Velde. Meester van het Hollandse landschap

24 juni t/m 25 september 2016

echtpaar Echtpaar in landschap, Adriaen van de Velde, 1667Lange tijd werd Adriaen van de Velde (1636-1672) beschouwd als een van de grootste kunstenaars uit de Hollandse Gouden Eeuw. Bij het grote publiek is zijn naam nauwelijks meer een begrip. Het Rijksmuseum brengt daar weer verandering in. In ca. 25 schilderijen en 40 tekeningen tonen het Rijksmuseum, Amsterdam en de Dulwich Picture Gallery, Londen, waartoe deze jong gestorven geweldenaar in staat was

Het Mysterie van Hercules Segers

6 oktober 2016 t/m 8 januari 2017

Segers Hercules Segers, Lariks, ca. 1615-1630Hercules Segers (1589/90-1633/38) behoort tot de meest intrigerende kunstenaars uit de Gouden Eeuw. Zijn eigenzinnige schilderijen en prenten werden in zijn eigen tijd hoog gewaardeerd door liefhebbers en kunstenaars. Rembrandt bezat maar liefst acht geschilderde werken van zijn hand. Het Rijksmuseum bezit de grootste collectie werken van Segers ter wereld. Het ‘moderne’ karakter van zijn kunst en de grote zeldzaamheid ervan heeft Segers onder kenners een bijna mythische status opgeleverd. Het Rijksmuseum toont werken uit de eigen verzameling, aangevuld met bruiklenen uit collecties in binnen- en buitenland, zoals Londen, Dresden, Parijs en Berlijn. De tentoonstelling is in dezelfde samenstelling vervolgens te zien in het Metropolitan Museum of Art in New York.
Begunstigers: van Marle Fonds, Turing Foundation, Ammodo

Frans Post. Kunstenaar in de Tropen

6 oktober t/m 8 januari 2017

olinda Gezicht op Olinda, Brazilië, Frans Jansz. Post, 1662Op uitnodiging van Maurits van Oranje verbleef Frans Post als eerste kunstenaar in het Nederlandse deel van Brazilië van 1630 -1654. Hij legde er de bewoners, flora en fauna vast en zijn schilderijen zijn inmiddels wereldberoemd.