12 februari 2015 - 13:10

Op 1 november 2014 is de volledig gerenoveerde Philipsvleugel van het Rijksmuseum geopend. In de Philipsvleugel zijn meerdere grote en kleine tentoonstellingen per jaar te zien.

Penselen in het Rijksmuseum

Rijksmuseum toont bekroonde kinderboekillustraties

24 september 2015 t/m 6 maart 2016

Van 23 september t/m 6 maart 2016 toont het Rijksmuseum de originele prenten van de winnaars van de Penselen, de Paletten en de Vlag en Wimpels. Dat zijn de prijzen voor de mooist geïllustreerde kinderboeken van het afgelopen jaar. Er zijn tekeningen te zien uit Monsterboek van Alice Hoogstad, Sneeuwwitje breit een monster van Annemarie van Haeringen, Het donker van Lemony Snicket & Jon Klassen (ill.) en Is er dan niemand boos Toon Tellegen & Marc Boutavant (ill.). De tekeningen worden geëxposeerd in de Teekenschool waar kinderen, volwassenen, complete families en schoolklassen workshops en cursussen kunnen volgen. De tentoonstelling is gratis en dagelijks te bezoeken van 10–16 uur.

Azië > Amsterdam - Exotische luxe in de Gouden Eeuw

17 oktober 2015 – 17 januari 2016

De komst van Aziatische schatten uit China, Japan, India en Batavia bracht in de 17de-eeuw een enorme sensatie teweeg. Lakwerk, ivoor, zilver, zijde, ebbenhout, sieraden en heel veel porselein werden door de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) naar Amsterdam gebracht en verspreidden zich vervolgens over heel Europa. De tentoonstelling Azië in Amsterdam Exotische luxe in de Gouden Eeuw toont de mooiste voorwerpen uit Azië die de interieurs van de steeds rijker wordende Hollandse elite verfraaiden en de Europese smaak van Parijs tot aan Sint Petersburg voorgoed veranderden. Azië in Amsterdam wordt georganiseerd in samenwerking met de Peabody Essex Museum in Salem, VS. Bruiklenen komen uit onder meer Moskou, Sint Petersburg, Versailles, Londen, Oxford, Madrid en Stockholm.

Catwalk Rijksmuseum. 100 topstukken uit de modecollectie

20 februari t/m 15 mei 2016

Voor het eerst toont het Rijksmuseum in een groots overzicht de honderd hoogtepunten uit zijn gevarieerde modecollectie. Op een catwalk door zes zalen van de Philipsvleugel is de Nederlandse mode van 1625 tot 1960 te zien. Te beginnen bij de kleren van de Friese Oranjes uit de Gouden Eeuw, via japonnen van kleurrijke Franse zijde en flonkerende fluwelen mannenpakken uit de 18de eeuw, naar de klassieke Empire en de grote hoepelrokken uit het Fin de Siècle tot aan twintigste-eeuwse haute couture van Dior en Yves Saint Laurent. Voor CATWALK worden de deuren van het depot wagenwijd opengezet!

Het Mysterie van Hercules Segers

20 september 2016 t/m 9 januari 2017 - ca.

Hercules Segers (1589/90-1633/38) behoort tot de meest intrigerende kunstenaars uit de Gouden Eeuw. Zijn eigenzinnige schilderijen en prenten werden in zijn eigen tijd hoog gewaardeerd door liefhebbers en kunstenaars. Rembrandt bezat maar liefst acht geschilderde werken van zijn hand. Het Rijksmuseum bezit de grootste collectie werken van Segers ter wereld. Het ‘moderne’ karakter van zijn kunst en de grote zeldzaamheid ervan heeft Segers onder kenners een bijna mythische status opgeleverd. Het Rijksmuseum toont werken uit de eigen verzameling, aangevuld met bruiklenen uit collecties in binnen- en buitenland, zoals Londen, Dresden, Parijs en Berlijn. De tentoonstelling is in dezelfde samenstelling vervolgens te zien in het Metropolitan Museum of Art in New York.

Goede Hoop. Zuid-Afrika & Nederland 1600-1990

Voorjaar 2017

Zuid-Afrika zou nooit Zuid-Afrika zijn geweest zonder Nederland. Denk aan de taal, de typische Nederlands gevormde gevels aan de Kaap en de Nederlandse namen op de kaart. Maar ook aan de samenstelling van de bevolking, de introductie van slaven en de Islam door de VOC. Ook Nederland is door Zuid-Afrika veranderd. De Boerengekte rond 1900, talloze Transvaalbuurten en de heftige anti-Apartheidstrijd zijn hier getuigen van. Wat weten we nog van deze geschiedenis? Veel van de gedeelde geschiedschrijving van Nederland en Zuid-Afrika kenmerkt zich door verhalen die later zijn verzonnen en verspreid.