Vereniging van Vrienden der Aziatische Kunst verwerft Japanse kunst

24 september 2013 - 14:50 Aanwinsten

De Vereniging van Vrienden der Aziatische Kunst (VVAK) heeft een aanwinst verworven die binnenkort te zien is in het Rijksmuseum. Het gaat om dertien ontwerptekeningen voor lakwerk, waaronder voor een paneel dat al sinds 1891 in de Rijksmuseumcollectie te zien is. De zeldzame tekeningen doken op bij een veiling in Kyoto (Japan). Bij de ontwerptekeningen (c. 1800-1820) zit een bijzondere afbeelding van het eiland Deshima. Dit eilandje was vanaf 1641 tot en met 1859 een Nederlandse handelspost, en het enige contact tussen de westerse wereld en het afgesloten Japan.

Deshima

Historisch document

Conservator Oost-Aziatische Kunst Menno Fitski: “Het is bijzonder dat ontwerptekeningen voor Japans lakwerk boven water komen, maar het is een absoluut unicum dat het gaat om een ontwerp voor een bestaand stuk uit de collectie. De tekening van Deshima is bovendien ook als historisch document belangrijk. Alles is te zien, zelfs de bamboe waterleiding die vanaf de wal het eiland van vers water voorzag.” Financiering kwam van de Stichting na 400 jaar Nederland-Japan. Volgens Jan Maarten Boll, voorzitter van de VVAK, illustreren deze tekeningen voor jong en oud hoe kunst uit Azië voor onze geschiedenis van groot belang is en in het Rijksmuseum thuis hoort.

De Vereniging van Vrienden der Aziatische Kunst viert haar 95-jarig bestaan op 11 en 12 oktober in het Rijksmuseum met een feestelijk programma waarin de bekende keramist en schrijver Edmund de Waal en de nieuwe Leidse deeltijdhoogleraar Anne Gerritsen optreden. Paviljoendagen.

Een deel van de tekeningen is vanaf half oktober te zien in het Aziatisch Paviljoen van het Rijksmuseum.

Deshima.jpg

alle afbeeldingen