6 november 2012 - 18:15

Deze maand verschijnt er in samenwerking met het Rijksmuseum een uniek Gouden Boekje. 'Het meisje met de gouden jurk' vertelt het verhaal van de totstandkoming van De Nachtwacht, althans: door de ogen van auteur Jan Paul Schutten. De illustraties zijn van Martijn van der Linden. Hij bracht voor 'Het meisje met de gouden jurk' Frans Bannink Cocq, Willem van Ruytenburgh en de andere aanwezigen op het schutterstuk van Rembrandt tot leven.

Presentatie met tableau vivant van kinderen

meisje Het meisje met de gouden jurk werd op 6 november om 18.15 gepresenteerd in Het Rijksmuseum. Acteur Ton Meijer neemt kinderen en grote mensen mee in een rondleiding door de Gouden Eeuw en door de wereld van Niesje: de hoofdpersoon van het boekje. Als hoogtepunt van de presentatie zal De Nachtwacht op een unieke manier gereconstrueerd worden: met een tableau vivant van kinderen, voor het originele schilderij.

Over het boek

De schutters zijn erg opgewonden. Ze gaan geschilderd worden door de beste en beroemdste schilder van het land: Rembrandt. Maar hoe krijgt Rembrandt al die schutters op dat doek? En welke schutter moet vooraan? De dapperste? Of de slimste? De grappigste misschien? Niesje kijkt mee met Rembrandt en denkt: wie er ook vooraan op het schilderij komt te zijn, ik zal het in elk geval niet zijn.

Downloads

'Het meisje met de gouden jurk'. Geschreven door Jan Paul Schutten. Geïllustreerd door Martijn van der Linden

alle afbeeldingen persbericht (PDF)