3 december 2012 - 11:50

Rijksmuseum Schiphol viert vanaf 5 december 2012 zijn tienjarig bestaan op de luchthaven met een tentoonstelling van schilderijen met typisch Nederlandse thema’s: het waterrijke vlakke landschap, de steden, de vorsten, de burgers en hun gezinnen. Het Nederland dat iedereen kent, gezien door de ogen van kunstenaars als Frans Hals, Johan Barthold Jongkind, Jan Toorop en Karel Appel. Samen geven zij een voorproefje van het nieuwe Rijksmuseum dat in april 2013 in volle glorie heropent en waar straks meer dan 8.000 objecten het mooiste tonen dat Nederland te bieden heeft aan kunst en geschiedenis, van de Middeleeuwen tot nu.

Eerste in de wereld

Op 9 december 2002 opende ZKH Prins Willem-Alexander `s werelds eerste kunstmuseum op een vliegveld dat toegankelijk is voor passagiers achter de paspoortcontrole: Rijksmuseum Schiphol. Voor het museum - een gezamenlijk initiatief van Amsterdam Airport Schiphol en het Rijksmuseum – werd een zwevende goudkleurige ruimte van 160 m2 ontworpen door architectenbureau Benthem Crouwel Architects, bekend van het onlangs geopende Stedelijk Museum Amsterdam. Sinds de opening bezochten 150.000 tot 200.000 mensen jaarlijks de twee tot drie wisselende tentoonstellingen, veelal met aansprekende Hollandse thema’s en schilderijen van de beroemde oude meesters. De werken komen allen uit de collectie van het Rijksmuseum.

Nederlandse kunst voor een groot internationaal publiek

Met Rijksmuseum Schiphol kunnen de miljoenen reizigers tijdens hun korte verblijf op de luchthaven genieten van echte kunst van zeer hoog niveau. Ook de miljoenen passagiers die Nederland niet ingaan omdat ze alleen overstappen op Schiphol kunnen zo op een laagdrempelige manier kennis maken met de Nederlandse cultuur. Voor het Rijksmuseum is dit een geweldige kans zijn collectie onder de aandacht te brengen van een groot internationaal publiek.

De tentoonstelling Typically Dutch is te zien van 5 december tot en met medio 2013 op Rijksmuseum Schiphol in het gebied achter de paspoortcontrole tussen de E- en F-Pier. Het is op vertoon van een boarding pass elke dag gratis toegankelijk van 07.00 tot 20.00 uur. Ook vindt u er een eigentijdse Museum Shop met Dutch Design en Rijksmuseumsouvenirs.

ING is presenting partner van Rijksmuseum Schiphol

Zwarte maagd, Karel Appel, 1952
Het stadhuis op de Dam te Amsterdam, Gerrit Adriaensz. Berckheyde, 1693
Willem I (1533-84), prins van Oranje, genaamd Willem de Zwijger, Dirck Barendsz., 1582