Sterren in het Rijksmuseum. Britse kunstenaar Richard Wright schildert plafonds

13 maart 2013 - 16:08

De Britse kunstenaar Richard Wright maakte voor het Rijksmuseum twee plafondschilderingen. Links en rechts van de Nachtwachtzaal schilderde Wright in 60 dagen met een team van vijf mensen 47.000 zwarte sterren. Zijn kunstwerk is gebaseerd op de architectonische principes, decoraties en ornamenten van Pierre Cuypers, de architect van het Rijksmuseum. De sterren vormen een hedendaags accent in het 19de-eeuwse neo-gothische/neo-renaissance-gebouw.

De schilderingen meten elk 9 bij 9 meter en hebben op de bezoeker meteen een vervreemdend, enigszins hallucinerend, effect. Het platte vlak van de plafonds lijken door Wrights nieuwe werk, dat geen titel heeft, een oneindige ruimte waarin zich geen grenzen bevinden. Het patroon is complex maar ook simpel vanwege de stervorm. Alle sterren zijn met de hand geschilderd liggend vanaf een steiger. Alleen vanaf deze positie kon de kunstenaar samen met vijf medewerkers dit bijzondere werk uitvoeren.

Richard Wright (Londen, 1960) is winnaar van de prestigieuze Turner Prize en staat voornamelijk bekend om zijn tijdelijke wandschilderingen die na enkele maanden weer verdwijnen. De plafondschildering die in het Rijksmuseum zijn aangebracht zijn permanent te bewonderen.

Vanaf 2005 is in opdracht van de Rijksgebouwendienst en onder leiding van het atelier Rijksbouwmeester een reeks kunstopdrachten verstrekt tijdens de vernieuwing van het Rijksmuseum. Alle kunstuitingen zijn onderdeel van de zogeheten ‘kunst percentageregeling’. Deze regeling schrijft voor dat bij nieuwbouw of verbouw van Rijksgebouwen een bepaald percentage van de bouwkosten is bestemd voor kunst. Tot nu toe zijn voor het Rijksmuseum tijdelijke kunstwerken vervaardigd en hadden deze betrekking op de transformatie die het gebouw en de collectie tijdens de verbouwingsjaren onderging.

De kunstopdrachten van de afgelopen jaren waren: de presentatie van een ‘maansteen’ uit de collectie van het Rijksmuseum door Bik van der Pol, een lichtinstallatie van Germaine Kruip en de documentatie van een deel van de sloop door Lara Almarcegui. Andere opdrachten maken nu deel uit van de collectie van het Rijksmuseum zoals de fotografische registratie van het restauratie proces door Wijnanda Deroo, een reeks videoportretten gebaseerd op werken uit de collectie en de daarop afgebeelde historische figuren door Fiona Tan en Simon Starlings Drop Sculpture, drie met opzet vernietigde en vervolgens gerestaureerde kopieën van de Atlas van Quellinius (te zien in het Ateliergebouw van het Rijksmuseum).

Downloads

Plafondschildering, Richard Wright

alle afbeeldingen