Ronald Brautigam treedt op in het Rijksmuseum

13 april 2017 - 12:20

Het Rijksmuseum presenteert vrijdag 19 mei een muzikale avond met Ronald Brautigam. De wereldberoemde pianist speelt sonates van Beethoven op de fortepiano uit 1808 van het Rijksmuseum. Na het concert interviewt tv-presentator Hadassah de Boer Ronald Brautigam in het Atrium. Diverse museumzalen zijn open om de historische instrumenten te bekijken en de nieuwe multimediatour Muziek te volgen waaraan bekende musici hebben meegewerkt.

Eerste concert met historische fortepiano in eigen huis

Muziek in het Rijksmuseum

Het optreden van Ronald Brautigam is het eerste evenement in de serie Muziek in het Rijksmuseum, een project dat mogelijk wordt gemaakt door de BankGiro Loterij. De collectie historische muziekinstrumenten, onder conservatorschap van Giovanni Paolo Di Stefano, zijn het uitgangspunt voor uiteenlopende muziekoptredens, van klassiek tot populair. Het Rijksmuseum wil hiermee het museumbezoek verrijken en een breder publiek verbinden met de collectie.

Beethoven X Brautigam X Rijkmuseum

brautigam Ronald Brautigam. Foto: Marc BorggreveRonald Brautigam speelt Beethovens beroemde pianowerken Waldstein, Andante Favori en Appassionata. Beethoven componeerde ze tussen 1803 en 1805 op een fortepiano die vergelijkbaar is met die in het Rijksmuseum. Dit kostbaar uitgevoerde exemplaar uit 1808 wordt voor het eerst ingezet voor een concert. De piano verhuist voor die gelegenheid van de 19de-eeuwse Waterloozaal naar de Eregalerij. Het optreden is ook te volgen via een livestream in het Atrium, waar Ronald Brautigam na afloop in gesprek gaat met Hadassah de Boer en van waaruit men de collectie historische muziekinstrumenten in het museum kan bezoeken.

Multimediatour Muziek

Het Rijksmuseum lanceert op 19 mei ook de nieuwe multimediatour Muziek. Met deze rondleiding – te downloaden als app op eigen smartphone of verkrijgbaar in het museum – maakt de bezoeker een reis langs muziekinstrumenten, schilderijen met musicerende mensen en muzieksymboliek. Bij ieder object klinkt muziek en belichten experts uit de muziekwereld het onderwerp vanuit hun eigen perspectief. Aan de multimediatour hebben o.a. Ronald Brautigam, Daniele Gatti, Janine Jansen, Ton Koopman en Lavinia Meijer meegewerkt.

Muzikale avond met Ronald Brautigam in het Rijksmuseum

• Vrijdag 19 mei 2017, 20-22.30 uur
  • Eregalerij €50 / Atrium (via livestream) €20, Rijksmuseum
  • Kaarten voor het evenement zijn vanaf vandaag te boeken

Muziek in het Rijksmuseum is mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij

De conservator muziekinstrumenten, Giovanni Paolo Di Stefano, wordt gefinancierd door Stichting Kramer-Lems/Rijksmuseum Fonds.

Piano van Koning Lodewijk Napoleon

fortepiano Fortepiano, Erard Frères, 1808. RijksmuseumKoning Lodewijk Napoleon bestelde de fortepiano - voorloper van de huidige piano – in 1808 bij de beroemde instumentenbouwers Erard. Het kostbaar uitgevoerde instrument kreeg een plek in de concertzaal van het koninklijk paleis in Amsterdam. Na de troonsafstand in 1810 bleef de piano achter in de blauwe salon van het paleis. De piano bevindt zich in het Rijksmuseum sinds 1963 als langdurig bruikleen van de Koninklijke Verzamelingen.

Ronald Brautigam

Ronald Brautigam heeft in ruim dertig jaar een reputatie opgebouwd als een van Nederlands meest toonaangevende en veelzijdige musici. Naast zijn reguliere concertpraktijk, waarin hij moderne instrumenten bespeelt, ontwikkelde hij zich tot een vooraanstaand fortepianist. Ronald Brautigam studeerde bij de legendarische pianist Rudolf Serkin. Hij speelde met vrijwel alle belangrijke orkesten in de wereld, bracht al meer dan zestig cd’s uit en ontving vele onderscheidingen.

Ronald Brautigam. Foto Marc Borggreve
Fortepiano, Erard Frères, 1808. Rijksmuseum