Rijksstudio Award 2015 gewonnen door Lyske Gais en Lia Duinker

20 april 2015 - 21:45

De Rijksstudio Award 2015 van het Rijksmuseum is gewonnen door Lyske Gais en Lia Duinker. De internationale jury koos uit 574 nationale en 318 internationale inzendingen unaniem voor een boekarmband geïnspireerd op Rembrandts tekeningen. Het duo ontvangt naast een bokaal en een presentatie van hun ontwerp in de Teekenschool van het Rijksmuseum, ook een prijs van €10.000.

foto1 Foto Erik Smits

Rembrandts handen en een leeuwenpoot

Gefascineerd door de manier waarop Rembrandt handen tekende ontwierp het duo een boekarmband met handen met de naam Rembrandts handen en een leeuwenpoot. De pagina’s vormen een streng en passen om de pols. De boekarmband is gebonden met een variant op de gekruiste brocheersteek. De pagina’s met goud op snee hebben een afmeting die gebaseerd is op de gulden snede. In de index is van ieder handje de titel en het objectnummer terug te vinden.

Het winnende ontwerp en het werk van de negen finalisten wordt vanaf 24 april t/m 20 september 2015 tentoongesteld in de foyer van de Teekenschool van het Rijksmuseum.

De prijzen

De jury bestaande uit Tony Chambers (Editor-in-Chief Wallpaper), Mark van Iterson (Global Head Design & Concept Heineken), Renny Ramakers (Creative Director Droog Design), Taco Dibbits (Director of Collections Rijksmuseum), Thomas Marzano (Global Head Brand Communication Design Philips), Thomas Widdershoven (Creative Director Design Academy Eindhoven) en Irma Boom (Designer at Irma Boom Office) kozen ook een tweede winnaar, de Rijks Conserven van Alexandra Schijf en Birgitta van Langeveld. De Rijks Conserven gaan uit van het Hollandse stilleven de 17de eeuw en willen net als het Rijksmuseum conserveren. Rijks Conserven verbinden geschiedenis, kunst en mensen op simpele, maar innovatieve wijze: door bijzondere smaken uit het verleden te vertalen naar het nu.

Maak je eigen Meesterwerk

De designwedstrijd Maak je eigen Meesterwerk is op 1 november 2013 in het leven geroepen ter ere van het 1–jarig bestaan van Rijksstudio, de website van het Rijksmuseum. Iedereen wordt uitgenodigd deel te nemen en alle kunstvormen zijn mogelijk (design, autonome kunst, toegepaste kunst, foto, video), mits geïnspireerd op de collectie van het Rijksmuseum.

De Rijksstudio Award is mogelijk gemaakt dankzij het Rijksstudio Fonds / Rijksmuseum Fonds.

Rijksstudio is gemaakt door Fabrique en Q42 in samenwerking met Irma Boom Office en is tot stand gekomen dankzij de genereuze steun van de BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland.

Downloads

Foto Erik Smits

alle afbeeldingen