Rijksmuseumtuinen voltooid

17 april 2015 - 9:23

Nieuw buitenschaakbord levendig middenpunt

Met de voltooiing van de percelen en het terras rondom de Philipsvleugel zijn de Rijksmuseumtuinen nu helemaal af. Bezoekers kunnen voortaan rondom het hele museum wandelen door de groene buitenzaal. Te midden van 7.000 vaste planten en ruim 16.000 opkomende bloembollen komen zij onderweg historische bouwfragmenten en klassieke beelden tegen. Nieuw in de buitencollectie zijn de beroemde telefooncel van Brinkman & Van der Vlugt Architecten uit 1933 en een groot buitenschaakbord waarop iedereen kan spelen. Het nieuwe zonneterras van RIJKS®, waar geluncht en gedineerd kan worden, behoort ook tot het nieuwe tuinontwerp.

De huidige Rijksmuseumtuinen, ontworpen door Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten geven vervolg aan het originele ontwerp van architect Pierre Cuypers uit 1901. Op basis van de oorspronkelijke tuingedachte biedt de tuin een podium voor diverse standbeelden en tuinvazen, evenals delen en ornamenten van gebouwen uit de Nederlandse bouwkunst. Diverse bouwwerken in het westelijke gedeelte van de tuinen zoals de Groninger Herenpoort uit 1621 en het 18de-eeuwse hek van buitenplaats Over-Amstel werden het afgelopen jaar gerestaureerd en schoongemaakt. De 18de-eeuwse tuinkoepel uit Haarlem werd zelfs verplaatst en opent binnenkort als kiosk en espressobar. Het ontwerp hiervan is van Paul Linse die ook tekende voor het terras en interieur van RIJKS®. In 2013 werden aan de tuinen aan de zuidkant van het museum al het waterkunstwerk van Jeppe Hein, speeltoestellen van Aldo van Eyck en de 19de-eeuwse kasteelkas met ‘vergeten’ groenten toegevoegd. In de kas wordt deze zomer als bijzonderheid kabuiskool geteeld.

Zomertentoonstelling

Vanaf 19 juni zijn de Rijksmuseumtuinen het decor voor 20 sculpturen van de Spaanse kunstenaar Joan Miró (1893-1983) uit internationale museale en particuliere collecties. Na Henry Moore en Alexander Calder is dit de derde in een reeks van vijf openluchttentoonstellingen die wordt mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij.

De Rijksmuseumtuinen zijn dagelijks vrij toegankelijk van 9-18 uur.

Downloads

Buitenschaakbord mogelijk gemaakt door the Bennink Foundation / Rijksmuseum Fonds | Ontwerp: Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten Foto: Olivier Middendorp
Tuinvaas Holland, ca. 1725. Carrara marmer. Foto: Olivier Middendorp
Rijkstelefooncel, Brinkman & Van der Vlugt Architecten ontwerp: 1932-1933 uitgevoerd door Gispen’s Fabriek voor Metaalbewerking N.V. staal, glas, bakeliet, na 1933 | Foto: Olivier Middendorp

alle afbeeldingen