16 april 2014 - 10:37

Vooruitlopend op Pasen toont het Rijksmuseum vanaf vandaag 'Zeven kuikens', van de meester van het vogelstuk uit de zeventiende eeuw, Melchior Hondecoeter. Het Rijksmuseum wist deze zeldzame modelstudie in olieverf te verwerven via een veiling in Duitsland.

sk-a-5023 Zeven kuikens, Melchior d' Hondecoeter, ca. 1665 - ca. 1668

“Een virtuoos schilderijtje waar iedereen vrolijk van wordt, juist met Pasen.” Wim Pijbes, Hoofddirecteur

Het kleine, verfijnde doek geeft een uniek inzicht in de werkpraktijk van Melchior d’Hondecoeter (1636-1695). D’Hondecoeter maakte dit soort studies in voorbereiding op zijn monumentale parklandschappen die hij voorzag van de meest uiteenlopende vogelsoorten. Op dit doek staan zeven kippenkuikens in verschillende houdingen afgebeeld, die hij over een periode van bijna twintig jaar liet terugkeren op meer dan negentig van zijn schilderijen. Hoewel D’Hondecoeter een groot aantal vergelijkbare studies van andere vogels moet hebben gemaakt, zijn de overgebleven voorbeelden zeldzaam. Er is momenteel slechts één ander exemplaar van zijn hand bekend, waarop eendenkuikens zijn afgebeeld. Het schilderij Zeven kuikens (ca. 1665–1668) is vanaf vandaag te zien in zaal 2.24 in het Rijksmuseum. Het schilderij is afkomstig uit de vermaarde collectie Gustav Rau waarvan de opbrengst ten goede komt aan Unicef. De aankoop is mogelijk gemaakt door de familie Van Poecke en anonieme schenkers via het Rijksmuseum Fonds.

Zeven kuikens, Melchior d' Hondecoeter, ca. 1665 - ca. 1668

alle afbeeldingen