Rijksmuseum verwerft fotoboek eerste vrouwelijke fotograaf

18 mei 2017 - 5:07

Het Rijksmuseum heeft een botanisch fotoboek verworven van Anna Atkins, de eerste vrouwelijke fotograaf. In Photographs of British Algae zijn 307 blauwdrukken van zeewieren gebundeld. Het boek wordt gezien als het eerste fotoboek dat ooit is gemaakt. Het Rijksmuseum presenteert de aanwinst voor het eerst als een van de hoogtepunten in de tentoonstelling New Realities. Fotografie in de 19de eeuw van 17 juni t/m 17 september.

Zeldzaam boek met botanische blauwdrukken van Anna Atkins

Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum: We zijn heel blij met deze geweldige aanwinst: de eerste vrouwelijke fotograaf, het eerste fotoboek. Het werk van Anna Atkins ligt op de grens van kunst en wetenschap. Naast de historische betekenis kenmerkt het werk zich door een tijdloze schoonheid, die door de abstractie van de silhouetten op fotopapier hedendaags oogt.

Photographs of British Algae

beeld Anna Atkins, Photographs of British Algae, 1843-1853, boek met 307 cyanotypieën. Aankoop met steun van de BankGiro Loterij, de Familie W. Cordia/Rijksmuseum Fonds en het Paul Huf Fonds/Rijksmuseum Fonds.De Engelse botanicus en fotografe Anna Atkins (1799-1871) vervaardigde tussen 1843 en 1853 meerdere exemplaren van Photographs of British Algae. Op dit moment zijn ongeveer twintig complete of incomplete exemplaren van het boek bekend. Geen enkel exemplaar is gelijk qua samenstelling of omvang. Het door het Rijksmuseum verworven boek is een zeldzaam exemplaar door het grote aantal van 307 foto’s, en de zeer goede conditie van de foto’s en de 19de-eeuwse band.

Blauwdrukken

Atkins produceerde voor de verschillende exemplaren enkele duizenden cyanotypieën, oftewel blauwdrukken. Deze fotografische techniek was in die tijd de enige vrij simpele en goedkope manier om contactafdrukken te maken. Door gebruik van twee ijzerzouten, en de blootstelling aan sterk licht ontstaat een cyaanblauwe kleur. Desalniettemin vergde dit proces veel tijd en moeite. Alle handelingen moesten met de hand worden uitgevoerd: het lichtgevoelig maken van het papier, het belichten, het spoelen en het drogen. De afdrukken konden alleen gemaakt worden bij voldoende zonlicht, een reden temeer dat Atkins er uiteindelijk tien jaar over deed.

Rijksmuseum fotocollectie

Het Rijksmuseum wil zijn publiek internationale fotografie laten zien in al haar verscheidenheid. Om die reden verzamelt het actief zowel Nederlandse als buitenlandse fotografie. Het heeft inmiddels een kwalitatief en kwantitatief sterke, omvangrijke en gevarieerde collectie opgebouwd. Van de pionierstijd, waarvan Atkins’ werk een belangrijk voorbeeld is, tot nu.

Het Rijksmuseum kocht het album voor € 450.000 van een particulier met steun van de BankGiro Loterij, de Familie W. Cordia/Rijksmuseum Fonds en het Paul Huf Fonds/Rijksmuseum Fonds.

New Realities. Fotografie in de 19de-eeuw: 17 juni t/m 17 september 2017
Driehonderd foto’s uit eigen collectie tonen hoe gevarieerd de fotografie was meteen sinds haar uitvinding in 1839. Te zien zijn portretten, naakten, stadsgezichten en reisfoto’s, maar ook foto’s voor de wetenschap en reclame, en de eerste amateurkiekjes.

Catalogus

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus, vormgegeven door Irma Boom. Dit boek volgt op het eerder uitgegeven overzicht van de 20ste-eeuwse fotografie ter gelegenheid van de tentoonstelling Modern Times (najaar 2014). Engelstalig ISBN 978-94-6208-348-6

Vogue Art Special met Mario Testino

Modefotograaf Mario Testino toont in een speciale kunstbijlage van Vogue zijn favoriete foto’s uit de tentoonstelling New Realities. Fotografie in de 19de eeuw. Als gasthoofdredacteur vertelt Testino op persoonlijke wijze hoe hij als jongen in de greep raakte van de kunsten. Aan de hand van foto’s uit de Rijksmuseumcollectie, moderne fotografie en eigen werk, laat hij zien waar hij tot op de dag van vandaag zijn inspiratie vandaan haalt. De Art Special is bijgesloten bij het zomernummer van Vogue, dat vanaf 22 juni in de winkel ligt.

Lezing Ramsey Nasr, Koos Breukel en Hans Rooseboom | 25 juni 2017

De lezing Fotografie in de 19de eeuw brengt die 19de-eeuwse fotografie dichterbij door de blik van foto-fanaten Ramsey Nasr, topfotograaf Koos Breukel en de conservator van de tentoonstelling Hans Rooseboom.

New Realities Fotografie in de 19de eeuw | 17 juni t/m 17 september 2017

Downloads

Algen, Anna Atkins, ca. 1843 - ca. 1853. Behoort tot 'Photographs of British Algae Cyanotype Impressions.' Aankoop met steun van de BankGiro Loterij, de Familie W. Cordia/Rijksmuseum Fonds en het Paul Huf Fonds/Rijksmuseum Fonds.

alle afbeeldingen