Rijksmuseum opent pop-up paviljoen op Zwarte Cross

20 mei 2019 - 11:04

Het Rijksmuseum gaat dit jaar weer naar de Zwarte Cross. Het pop-up paviljoen op de Zwarte Cross combineert een workshopatelier met een tentoonstellingsruimte. Iedereen is welkom om te schilderen of te etsen. Uit de beste werken stelt het Rijksmuseum een tentoonstelling samen. ’s Avonds komen de debuterende Hollandse Meesters en publiek samen om de tentoonstelling feestelijk te openen.

Tante Rikie, festivaldirectrice van de Zwarte Cross: Kijken naar kunst is mooi, het zelf maken is misschien nog wel mooier. Creativiteit verbindt, je krijgt er goeie zin van en het heeft zelfs de kracht de wereld een stukje beter te maken. Ik ben dan ook gruwelijk trots dat we zoiets moois op de Zwarte Cross realiseren.

Hendrikje Crebolder, directeur Development & Media bij het Rijksmuseum: Het pop-up paviljoen sluit aan bij de gedeelde ambitie om creativiteit te stimuleren. Twee jaar geleden hebben honderden festivalbezoekers een zelfportret geschilderd. Soms waren ze urenlang bezig. Het werkte aanstekelijk, een vervolg kon daarom ook niet uitblijven.

Amateurkunstenaars debuteren op de Zwarte Cross:
festivalbezoekers veranderen in Hollandse Meesters
In het pop-up paviljoen is doorlopend plek voor zestig deelnemers. Docenten van het Rijksmuseum staan de Zwarte Crossers bij met raad en daad. Amateurkunstenaars gaan aan het werk met hun eigen ‘tronie’, geïnspireerd op de stijl van Rembrandt van Rijn die zijn (zelf)portretten graag weergaf met een gekke bek. Uit alle gemaakte kunstwerken kiest een expert van het Rijksmuseum de meest spraakmakende exemplaren. Die werken belanden aan de muur van de tentoonstellingsruimte. Op vrijdag-, zaterdag-, en zondagavond opent om 18:00 uur op feestelijke wijze een tentoonstelling in aanwezigheid van de debuterende Hollandse Meesters en alle andere geïnteresseerden. Het paviljoen is geïnspireerd op de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt in het Rijksmuseum waarvoor iedereen begin dit jaar kunstwerken kon insturen.

Rijksmuseum en Zwarte Cross

In 2019 herdenkt het Rijksmuseum het 350ste sterfjaar van Rembrandt met een reeks tentoonstellingen en activiteiten, waaronder de opening van dit paviljoen op de Zwarte Cross.

In 2017 werkten het Rijksmuseum en de Zwarte Cross voor het eerst samen. Onder de titel ‘Ontmoet de Dutch Masters’ konden Zwarte Crossers toen kennismaken met het Rijksmuseum.

Het Rijksmuseum pop-up paviljoen is mede mogelijk gemaakt door Royal Talens.

Downloads

Het Rijksmuseum paviljoen op Zwarte Cross
Het Rijksmuseum paviljoen op Zwarte Cross

alle afbeeldingen