Rijksmuseum ontvangt eerste bezoeker

14 april 2013 - 11:07

Vandaag, zondag 14 april om 9 uur, heeft het Rijksmuseum de eerste bezoeker feestelijk ontvangen op zijn eerste reguliere openingsdag. De Britse Bonnie Sicka, lerares kunstgeschiedenis uit Milton Keynes, werd welkom geheten door directeuren Wim Pijbes en Erik van Ginkel met een jaar lang Vriendschap van het Rijksmuseum, bloemen en een Rijksmuseumgids.

Om 9 uur werden de eerste 500 bezoekers die al vroeg voor de deur stonden te wachten, onder gejuich van de publieks- en veiligheidmedewerkers binnengehaald met gebakjes. "Ons team is er klaar voor om bezoekers uit de hele wereld gastvrij te ontvangen", aldus zakelijk directeur Erik van Ginkel.

Het Rijksmuseum werd op zaterdag 13 april officieel geopend door Koningin Beatrix waarna ruim 20.000 mensen tot middernacht gratis het museum hebben bezocht. Ze kregen een rondleiding langs de hoogtepunten aangeboden. Vanaf zondag 14 april is het Rijksmuseum 365 dagen per jaar van 9 tot 17 uur open voor reguliere bezoekers.

Performance

Op zondagmiddag 14 april om 15 uur vindt, ter gelegenheid van de opening van het Rijksmuseum, een performance plaats op het Museumplein in Amsterdam, gemaakt door kunstenaar Job Koelewijn. De performance Op Handen Gedragen. Love in Geometrical Order wordt opgevoerd door 720 Amsterdamse scholieren en de Zuid-Afrikaanse choreografe Penny Jones, bekend van openingsceremonies van onder andere de Olympische Spelen en de Africa Cup. Op Handen Gedragen is een massale liefdesbetuiging aan de kunstwerken in het Rijksmuseum.

Kaartverkoop

Het Rijksmuseum heeft inmiddels meer dan 75.000 entreekaarten verkocht. Een entreekaartje kost €15,- euro, tot en met 18 jaar heeft iedereen gratis toegang. E-tickets worden verkocht via de website van het Rijksmuseum: www.rijksmuseum.nl/tickets

Downloads

Foto: Erik Smits

alle afbeeldingen