Rijksmuseum koopt schilderij Jan Asselijn op TEFAF

14 maart 2015 - 18:00

Het Rijksmuseum heeft op de kunstbeurs TEFAF in Maastricht een groot doek van de 17de-eeuwse schilder Jan Asselijn gekocht.

Op het schilderij is de dijkdoorbraak te zien van de Amsterdamse Sint Anthonisdijk - nu Zeeburgerdijk - ten gevolge van de Sint Pietersvloed in 1651. De aankoop is mogelijk gemaakt dankzij het Scato Gockinga Fonds / Rijksmuseum Fonds, de Turing Foundation en een anonieme schenker. Ook hoofdsponsor ING heeft ter viering van de 10-jarige relatie met het Rijksmuseum bijgedragen aan de verwerving.

Jan Asselijn (ca. 1610-1652), ooggetuige van de Amsterdamse watersnoodramp in 1651, doet zowel journalistiek als dramatisch verslag van de dijkdoorbraak.

“Het maakt in één klap de situatie duidelijk waarin wij Hollanders altijd hebben geleefd en nog steeds leven: onder de zeespiegel. Asselijn verbeeldde dit actuele thema, op dramatische wijze. Anno nu kan elke inwoner van Nederland de gevolgen van een dijkdoorbraak zien op de app 'overstroom ik?'.” Hoofddirecteur Wim Pijbes

Het schilderij was eeuwen in het bezit van een Franse familie. Na onderzoek door kunsthistoricus Jeroen Giltaij en restauratie werd het op deze editie van de TEFAF aangeboden door kunsthandelaar Bob Haboldt.

In de Rijksmuseumcollectie bevindt zich ook de bekende De bedreigde zwaan van Jan Asselijn uit 1650. Dit schilderij geldt als de eerste aankoop van de Nationale Kunstgalerij in 1800, de voorloper van het Rijksmuseum.

asselijn

Details schilderij:
Jan Asselijn (ca. 1610-1652), De doorbraak van de Sint Anthonisdijk in Amsterdam, 1651
85,5 x 108,2 cm, olieverf op doek

De aankoop is mogelijk gemaakt dankzij het Scato Gockinga Fonds / Rijksmuseum Fonds, ING, de Turing Foundation en een anonieme schenker.

Helaas beschikken wij op dit moment niet over beeldmateriaal van betere kwaliteit.

Downloads

Jan Asselijn (ca. 1610-1652), De doorbraak van de Sint Anthonisdijk in Amsterdam, 1651 85,5 x 108,2 cm, olieverf op doek

alle afbeeldingen