18 november 2013 - 17:30 Aanwinsten

Het Rijksmuseum heeft op Paris Photo in Parijs verschillende aankopen gedaan. Uit de beroemde Pittsburgh-serie van W. Eugene Smith is er een opname van een spoorwegemplacement in de roetzwarte Amerikaanse industriestad (‘Steel City’) uit 1957.

Daarnaast werden bijna-abstracte kleurenfoto’s verworven van Aaron Siskind: pure vormstudies van een van de belangrijkste naoorlogse Amerikaanse fotografen. Verder legde het museum de hand op twee kleurenfoto’s uit 1980 uit de serie ‘Western Landmarks’ van Steve Fitch. Op deze foto’s is goed te zien hoe een nieuwe generatie in de jaren ’70 voor het eerst begon te ‘spelen’ met kleur als compositorisch element én onderwerp. Van Joseph Sterling verwierf het Rijksmuseum twee foto’s die hij op 19-jarige leeftijd – als leerling van Chicago School of Design - maakte in 1959. Ze brengen het leven van adolescenten in beeld, een belangrijk nieuw onderwerp in de fotografie rond 1960, dat we in Nederland vooral kennen via Ed van der Elsken. Deze versterking van de collectie 20ste-eeuwse fotografie is mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Amsterdamse advocatenkantoor Baker & McKenzie.

Steve Fitch Grand View Motel, Highway 85, Raton, New Mexico, 1980

alle afbeeldingen