Publicatiedatum: 15 december 2021 - 09:00

Het Rijksmuseum presenteert in 2022 een jaar vol tentoonstellingen over de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd in de jaren 1945-1949, beelden in de tuinen van de Engelse kunstenaar Barbara Hepworth en een tentoonstelling over Clara, de beroemdste neushoorn uit de 18de eeuw.

REVOLUSI! Indonesië onafhankelijk

11 februari t/m 5 juni 2022 Philipsvleugel

Het Rijksmuseum presenteert van 11 februari t/m 5 juni 2022 Revolusi! Indonesië onafhankelijk. De tentoonstelling biedt een internationaal perspectief op de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië in de jaren 1945-1949 en is samengesteld door Nederlandse en Indonesische conservatoren. Centraal staan mensen die de revolutie van nabij hebben meegemaakt: strijders, kunstenaars, politici, diplomaten, journalisten en anderen. Hun persoonlijke ervaringen maken duidelijk dat deze geschiedenis vele gezichten en stemmen heeft.

Te zien zijn meer dan 200 objecten uit Australië, België, Engeland, Indonesië en Nederland, als getuigen van dit turbulente verleden. Van herinneringen in privébezit tot niet eerder in Nederland vertoonde schilderijen uit Indonesische kunstcollecties.

De aanstellingen van de Indonesische conservatoren Amir Sidharta en Bonnie Triyana worden mogelijk gemaakt door het Johan Huizinga Fonds/ Rijksmuseum Fonds. De programmering bij de tentoonstelling met ruimte voor dialoog wordt mede mogelijk gemaakt door vfonds

Vincent Mentzel: De kracht van het beeld

28 januari t/m 5 juni 2022 Fotogalerij

Vincent Mentzel (1945) behoort al jaren tot de meest beeldbepalende fotografen van Nederland. Hij gaf het nieuws vorm als fotojournalist van NRC Handelsblad. Jarenlang volgde hij de Haagse politiek, maar hij reisde ook de wereld rond om politieke en andere gebeurtenissen vast te leggen. Meermalen won hij prijzen bij World Press Photo en de Zilveren Camera. Tijdens zijn carrière zag hij de fotografie veranderen: van ondergeschoven kindje dat niet zo serieus werd genomen tot een krachtig en zelfstandig medium met artistieke mogelijkheden. In de tentoonstelling wordt die ontwikkeling zichtbaar aan de hand van ruim 70 originele afdrukken van zijn foto’s. In 2011 heeft Vincent Mentzel een ruime selectie uit zijn oeuvre overgedragen aan het Rijksmuseum.

In 2012 heeft de belangrijke Nederlandse fotojournalist Vincent Mentzel een Fonds op Naam opgericht bij het Rijksmuseum. Dankzij dit fonds worden foto's met grote journalistieke waarde uit de Rijksmuseumcollectie toegankelijk voor publiek.

Barbara Hepworth in de Rijksmuseumtuinen

3 juni t/m 23 oktober 2022 Rijksmuseumtuinen

De negende editie van de jaarlijkse vrij toegankelijke beeldententoonstellingen wordt gewijd aan de Engelse beeldhouwer Barbara Hepworth (Wakefield, 10 januari 1903 – St. Ives, 20 mei 1975). Hepworth was een van de meest vooraanstaande Britse vertegenwoordigers van het modernisme (modern movement) in de beeldhouwkunst. De tentoonstelling geeft een overzicht van het naoorlogse werk van Hepworth, met een zwaartepunt in de jaren 60 en vroege jaren 70. Het gaat veelal om belangrijke sculpturen van openbare locaties in Engeland die zelden of nooit van hun plek zijn geweest. De selectie toont Hepworth op de top van haar artistieke kunnen.

De beeldententoonstelling is mede mogelijk gemaakt door een particuliere schenker/Rijksmuseum Fonds, Pon en de Rijksmuseum Club.

Modern Japans Lak

1 juli t/m 4 september 2022 Philipsvleugel

Als een de oudste kunstnijverheidsvormen van Japan, bestaat lakkunst al duizenden jaren. Met ongelooflijke aandacht worden delicate voorstellingen opgebouwd uit tientallen laagjes lak, versierd met zilver- en goudpoeder. Een proces dat maanden kan duren. De tentoonstelling Modern Japans lak toont het mooiste lak uit de vroege twintigste eeuw. Een selectie van 70 werken van over de hele wereld laat zien hoe de lakkunst zich opnieuw uitvindt. Van traditionele voorstellingen in goud, zilver en zwart, transformeert lakwerk zich tot een kunstvorm met uitbundige kleuren en gedurfde ontwerpen.

De tentoonstelling wordt gemaakt door gastconservator Jan Dees en in samenwerking met het Museum für Lackkunst, Münster. De kern wordt gevormd door de collectie van Jan Dees en René van der Star.

XXL Papier

1 juli t/m 4 september 2022 Philipsvleugel

In de tentoonstelling XXL Papier zijn de allergrootste werken op papier uit de collectie van het Rijksmuseum te zien. Deze zijn zo groot dat veel werken vanwege hun omvang nooit eerder zijn getoond. Te zien zijn onder meer de ontwerptekeningen op ware grootte voor de glas-in-lood ramen van de Sint Bavokerk in Haarlem uit 1541. Ook is er een 23 meter lang handgeschilderd cyclorama, een bewegend panorama, uit de 19de eeuw te zien dat recent werd ontdekt in één van de Rijksmuseum depots.

De restauratie van het cyclorama is mogelijk gemaakt door het Bank Ten Cate & Cie. Fonds/Rijksmuseum Fonds.

Vroege foto’s van Japan

1 juli t/m 4 september 2022 Fotogalerij

Het had maar weinig gescheeld of alle foto’s die Antoon Bauduin rond 1865 in Japan maakte, waren allemaal vernietigd door brand. Gelukkig kon een deel gered en gerestaureerd worden. Het zijn unieke beelden: de oudste foto’s die door een Nederlander in Japan zijn gemaakt. Bauduin was door de Japanse regering gevraagd jonge Japanners tot arts op te leiden. Samen met zijn broer Albert fotografeerde hij in de omgeving van Deshima en Nagasaki. Ook kochten ze foto’s van Japan op rondreizen. De foto’s bieden een zeldzaam inkijkje in een land dat op dat moment grote veranderingen doormaakte. In de tentoonstelling Vroege foto's van Japan zijn bijna vijftig foto's uit de collectie van de broers Bauduin te zien.

Mevrouw Munster van Heuven-Sprenger van Eyk heeft de foto’s van haar familie geschonken aan het Rijksmuseum zodat ze gerestaureerd en geconserveerd konden worden zodat ze voor de volgende generaties beschikbaar blijven.

Onderkruipsels

30 september 2022 t/m 15 januari 2023 Philipsvleugel

Onderkruipsels zijn kleine, krioelende beestjes als padden, hagedissen en spinnen. Ze werden eerst geassocieerd met de dood en de duivel, maar later krijgen mensen ook oog voor hun schoonheid. Kunstenaars als Albrecht Dürer, Wenzel Jamnitzer, Jan van Kessel en Maria Sibylla Merian maken prachtige kunstwerken met deze beestjes. Ook wetenschappers raken gebiologeerd door deze “kleyne dierkens”. Ze worden verzameld, afgebeeld, bestudeerd en onder de microscoop gelegd. De tentoonstelling Onderkruipsels gaat over de verwondering voor de kleine wereld en over de fascinerende relatie tussen kunst en wetenschap.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door een particuliere schenker/Rijksmuseum Fonds.

Clara de neushoorn

30 september 2022 t/m 15 januari 2023 Philipsvleugel

In juli 1741 komt in Rotterdam een VOC-schip uit India aan, met aan boord een dier dat niemand in Europa eerder zag: een neushoorn genaamd Clara. Clara reist met haar eigenaar door heel Europa. Overal is ze een sensatie; kunstenaars beelden haar veelvuldig af en geleerden bestuderen haar nauwkeurig van kop tot staart. Clara zou zelf nooit meer een andere neushoorn zien, alleen maar mensen, ver weg van haar natuurlijke omgeving. Met het verhaal van Clara laat de tentoonstelling zien hoe nieuwe kennis een wereldbeeld veranderde en welke centrale rol kunst hierin speelde. Hoogtepunt is het levensgrote en ten poten uit portret uit het Staatliches Museum in Schwerin dat Jean-Baptiste Oudry in 1749 in Parijs van Clara schilderde.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door een particuliere schenker/Rijksmuseum Fonds.

Operatie Nachtwacht

Nachtwachtzaal

Operatie Nachtwacht is het grootste onderzoek ooit naar de Nachtwacht. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de nieuwste en meest geavanceerde technologieën om het schilderij zo goed mogelijk te bewaren voor toekomstige generaties. Eind 2021 is de eerste onderzoeksfase afgerond en in januari 2022 start de behandeling van het doek. Deze is voor het publiek live te volgen in de Nachtwachtzaal.

AkzoNobel is hoofdpartner van Operatie Nachtwacht.

Operatie Nachtwacht wordt mogelijk gemaakt door The Bennink Foundation, C.L. de Carvalho-Heineken, PACCAR Foundation, Piet van der Slikke & Sandra Swelheim, American Express Foundation, Familie De Rooij, Het AutoBinck Fonds, TBRM Engineering Solutions, Dina & Kjell Johnsen, Familie D. Ermia, Familie M. van Poecke, Bruker Nano Analytics, Henry M. Holterman Fonds, Irma Theodora Fonds, Luca Fonds, Piek-den Hartog Fonds, Stichting Zabawas, Cevat Fonds, Johanna Kast-Michel Fonds, Marjorie & Jeffrey A. Rosen, Stichting Thurkowfonds, het Nachtwacht Fonds, Familie Van Ogtrop Fonds, Gemeente Amsterdam en het Amsterdam Museum.