Prins Maurits opent tentoonstelling Rijksmuseum in Brazilië

29 november 2012 - 10:26

Zijne Hoogheid Prins Maurits opent op dinsdag 11 december de tentoonstelling van het schilderij ‘De Brieflezende Vrouw’ van Johannes Vermeer in het Braziliaanse São Paulo.

Het topstuk van het Rijksmuseum maakt op dit moment een wereldtournee voorafgaand aan de opening van het museum op 13 april 2013. In São Paulo wordt De Brieflezende Vrouw getoond in het Museu de Arte. Dit museum is internationaal bekend om zijn collectie Europese kunst en toont daarnaast een rijke collectie aan Braziliaanse, Afrikaanse en Aziatische kunst. Prins Maurits reist met Prinses Marilène naar São Paulo vanwege de historische banden van de familie Van Oranje-Nassau met Brazilië. Na São Paulo is De Brieflezende Vrouw nog te zien in het J. Paul Getty Museum in Los Angeles, voordat het schilderij terugkeert naar Amsterdam. Het schilderij maakt deze wereldtournee met de KLM, partner in transport van het Rijksmuseum.

Johannes Vermeer (1632-1675)

Van het zeer kleine oeuvre (35 schilderijen) van Johannes Vermeer dat is overgebleven, bezit het Rijksmuseum maar liefst vier meesterwerken. Alledaagse taferelen waren Vermeers specialisme en hij was één van de grote meesters van het licht. De vrouw op dit schilderij is zo verzonken in haar brief dat de stilte bijna tastbaar is. De Brieflezende Vrouw uit ca. 1663 geldt als één van de mooiste schilderijen van deze kunstenaar.

Johan Maurits van Nassau (1604-1679)

Eén van de voorvaderen van Prins Maurits was Johan Maurits van Nassau-Siegen die tussen 1637 en 1644 de Nederlandse kolonie aan de Braziliaanse noordwestkust bestuurde. De belangrijkste taak van de gouverneur was de handel van de West-Indische Compagnie te stimuleren. Johan Maurits (kleinzoon van een broer van Willem van Oranje) vatte zijn taak echter breder op en vertrok naar Brazilië met een groep wetenschappers, kunstenaars en ingenieurs in zijn gevolg. Hij stichtte Mauritsstad (een deel van het huidige Recife) en bouwde een indrukwekkend paleis, Vrijburg genaamd. Hij was tolerant ten opzichte van de katholieken en Joden in het gebied en organiseerde expedities in de omgeving van Mauritsstad om het landschap, maar ook de flora en fauna in detail vast te leggen. Eén van die schilders was Frans Post, van wie een aantal schilderijen zich in de collectie van het Rijksmuseum bevindt. Johan Maurits geniet tot op de dag van vandaag grote bekendheid en populariteit in Brazilië.

Opening Rijksmuseum 13 april 2013

Na 10 jaar renovatie vindt op 13 april de opening plaats van het Rijksmuseum. De beroemde collectie is dan weer in volle glorie te zien. Schilderijen van Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer, Frans Hals en Jan Steen stralen als nooit tevoren in het geheel vernieuwde hoofdgebouw. Hoogtepunt is uiteraard Rembrandts meesterwerk, De Nachtwacht uit 1642, dat weer is te bewonderen in zijn eigen Nachtwachtzaal. Samen vertellen zij het verhaal van het wonder van de Gouden Eeuw, toen Nederland leider op het wereldtoneel was.
Behalve de Gouden Eeuw vertelt het nieuwe Rijksmuseum ook het verhaal van 800 jaar Nederlandse cultuur aan de hand van 8.000 voorwerpen van kunst en geschiedenis verdeeld over 80 zalen. In het nieuwe Rijksmuseum vindt de bezoeker straks de mooiste kunst en de spannendste verhalen van de Middeleeuwen tot nu.

Downloads

De Brieflezende Vrouw, Johannes Vermeer, ca. 1663

alle afbeeldingen