12 april 2013 - 13:06

In het kader van de heropening van het Rijksmuseum vindt op zondag 14 april een performance plaats van kunstenaar Job Koelewijn, getiteld 'Op Handen Gedragen. Love in Geometrical Order'. Samen met 720 Amsterdamse scholieren en de Zuid-Afrikaanse choreografe Penny Jones, bekend van openingsceremonies van onder andere de Olympische Spelen en de Africa Cup, is 'Op Handen Gedragen' een massale liefdesbetuiging aan de kunstwerken in het Rijksmuseum.

De scholieren draaien in wervelende bewegingen borden boven hun hoofd waardoor vanuit de lucht steeds een nieuw fragment van een meesterwerk uit het Rijksmuseum zichtbaar wordt. Deze afbeeldingen, waaronder het beroemde schilderij De Joodse Bruid van Rembrandt van Rijn, verbeelden ieder op een andere manier de liefde. Door deel te nemen aan deze spectaculaire performance verbinden de scholieren zich met het vernieuwde museum.

De performance start om 15.00 uur, duurt 3 minuten en wordt vier keer opgevoerd. Vanuit een hoogwerker wordt gefilmd zodat het publiek op het Museumplein live de beelden op een scherm kan volgen.

Op Handen Gedragen is onderdeel van de percentageregeling beeldende kunst, in opdracht van de Rijksgebouwendienst en wordt ontwikkeld door TAAK.

Deelnemende scholen: Barlaeus Gymnasium; Berlage Lyceum; Blikopeners; Bredero College; Calandlyceum; Damstede; Gerrit van der Veen College; Het 4e Gymnasium; Hervormd Lyceum Zuid; Hyperion Lyceum; St. Ignatiusgymnasium; Montessori Lyceum Amsterdam; St. Nicolaaslyceum; Openbare Scholengemeenschap Bijlmer; Orion College West; Spinoza Lyceum; Vechtstede College; Vossius Gymnasium; IJburg College.

Noot voor de pers

Programma

14.45 uur - Alle scholieren lopen van het Montessori Lyceum Amsterdam in processie naar het Museumplein
15.00 uur - Start performance op het Museumplein.

Interviews

Interviews met Job Koelewijn en Theo Tegelaers/TAAK zijn mogelijk tussen 14.15 uur en 14.45 uur. Interviews met Penny Jones zijn mogelijk na 16.00 uur. Gelieve hiervoor contact op te nemen met Christiane Bosman 06-241 104 19, christiane@taak.me
Interviews met Taco Dibbits, directeur collecties Rijksmuseum, zijn mogelijk via b.de.munnick@rijksmuseum.nl of 06-22978444.

Persfoto’s en -beelden

Beeldmateriaal van de try out op het Montessori Lyceum Amsterdam op 7 april zijn te downloaden op: server.dwarsboomstudio.com (user: ophandengedragen/password: taak)
Persfoto's en beelden van de performance op 14 april zijn direct erna te downloaden op: server.dwarsboomstudio.com (user: ophandengedragen/password: taak)

Meer informatie:

www.taak.me