Pepper's Ghost op de Neptunus: Rijksmuseum brengt in scheepsmodel 19de-eeuwse bemanning tot leven

21 februari 2014 - 10:29

Het leven op een 19de-eeuws schip is sinds kort te zien op één van de scheepsmodellen in het Rijksmuseum. In ruim twintig scènes is te zien hoe het er rond 1835 aan boord aan toeging: hoe geschut werd afgevuurd, de kapitein in zijn kajuit de route op de zeekaart uitstippelde en de kok in de keuken het eten voorbereidde. Met de techniek van Pepper’s Ghost wordt door middel van spiegeling de illusie gewekt dat verklede figuranten werkelijk in het scheepsmodel rondlopen. Deze figuranten zijn acteurs en medewerkers van het Rijksmuseum, onder meer hoofddirecteur Wim Pijbes. De productie is mogelijk gemaakt door Stichting Kramer-Lems.

peppersghost

De Neptunus

Het scheepsmodel van de Neptunus werd gebruikt om de Pepper’s Ghost-bemanning onder te brengen. De Neptunus was het laatste linieschip dat de Koninklijke Marine heeft gekend. Dit type linieschip werd ook wel een ‘driedekker’ genoemd omdat over drie doorlopende scheepsdekken geschut was opgesteld. In totaal beschikte dit schip destijds over 84 kanons. De Neptunus deed vanaf 1835 dienst bij de Koninklijke Marine.

Het houten model van de Neptunus

De bouw van het indrukwekkende houten model van de Neptunus werd twee jaar na de indienstname gestart en zou in totaal vijf jaar duren. Diverse modelmakers van de Rijkswerf in Rotterdam werkten aan de totstandkoming van het model. Bijzonder is dat het scheepsmodel over de volle breedte kan worden gesplitst waardoor het interieur goed kan worden bestudeerd. De detaillering van dit model is zeer uniek; alle ruimten en vertrekken zijn op schaal weergegeven.

Pepper's Ghost

Deze installatie met de techniek van Pepper’s Ghost is ontwikkeld door het Amsterdamse bedrijf Dutch Igloo dat veel ervaring heeft opgebouwd op dit vlak. Producenten Dik Mus en Anke Veen hebben jarenlange ervaring met eigentijdse en zelfontwikkelde toepassingen van deze oude techniek in museale omgevingen.

Marinemodellenkamer

In de Marinemodellenkamer van het Rijksmuseum worden 250 van de in totaal 1600 modellen en andere maritieme voorwerpen getoond die gedurende de negentiende eeuw in opdracht van het Ministerie van Marine zijn vervaardigd of verzameld. Deze collectie is tussen 1883 en 1889 aan het Rijksmuseum overgedragen.

Downloads

Model van het linieschip Neptunus van 84 stukken, M. van Sprinkhuizen, H. van 't Hart, B. Roetening, 1837 - 1842

alle afbeeldingen