Opstand in het Rijksmuseum

12 september 2018 - 15:40

Op zaterdag 27 oktober presenteert het Rijksmuseum de Nacht van de Geschiedenis met: Jonathan Israel, Daniel Cohn Bendit, Peter Vandermeersch, Hedy D’Ancona, Nelleke Noordervliet, Fresku, Akwasi, Anthony Bogues. De Nacht is de feestelijke afsluiting van de Maand van de Geschiedenis en heeft als thema OPSTAND.

Kaarten Nacht van de Geschiedenis nu te koop

Een avond vol lezingen, interviews en debatten door onder meer bekende wetenschappers, politici, journalisten en schrijvers. Naast vele andere voordrachten en rondleidingen door historici van formaat en aanstormende talenten is er ruimte voor nachtelijk dwalen in de zalen en voor een bezoek aan de tentoonstelling 80 jaar oorlog. De geboorte van Nederland.

Programma

  • De Nacht start met Jonathan Israel (emeritus hoogleraar moderne Europese geschiedenis aan Princeton, Verenigde Staten). Het publiek kan hem vragen stellen over de Tachtigjarige Oorlog en wat die oorlog voor Nederland heeft betekend.
  • Peter Vandermeersch (hoofdredacteur NRC Handelsblad) spreekt aan de hand van krantenvoorpagina’s over terrorisme in de 20ste eeuw.
  • Nelleke Noordervliet (schrijver) draagt het essay van de Maand van de Geschiedenis voor.
  • Daniel Cohn Bendit (publicist en politicus) blikt terug op de opstandige jaren ’60 en vooruit naar toekomstig Europa.
  • Er is discussie onder leiding van Clairy Polak (journaliste en presentatrice) over oorlogsenthousiasme en hedendaags jihadisme met Ewoud Kieft (historicus), Sinan Can (documentairemaker) en Thomas Rueb (journalist).
  • Bezoekers kunnen een interview met Hedy D’Ancona (sociologe, politica en feministe) bijwonen over de vrouwenbeweging in Nederland.
  • Fotograaf Vincent Mentzel geeft een lezing over de studentenprotesten op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989 en zijn iconische foto’s.
  • Bezoekers kunnen deelnemen aan De Opstandige Quiz onder leiding van quizmaster Liesbeth Staats (journaliste en presentatrice).
  • De Black Achievement Month verzorgt een deel van het programma. In dit kader gaan artiesten Fresku en Akwasi in gesprek over hiphop als protestvorm en verzorgt Anthony Bogues (hoogleraar en hoofd van het ‘Center for the Study of Slavery and Justice’ aan Brown University, Verenigde Staten) een lezing over de historische strijd van Afro-Amerikanen in de Verenigde Staten.

Bekijk het volledige programma hier

Praktische informatie

Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum
Museumstraat 1 (ingang in de Passage)

Zaterdag 27 oktober 2018
20–01 uur

Prijs ticket:

Regulier € 30
Korting (student/museumkaart/Vrienden) € 25

Partners

De Nacht van de Geschiedenis wordt mede mogelijk gemaakt door een particuliere gift uit een nalatenschap/Rijksmuseum Fonds, het Dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds en vier partners: Huis deBuren, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG), het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap (KNHG) en het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis. De organisatie van de Nacht van de Geschiedenis ligt in handen van bovengenoemde partners en het Rijksmuseum.

Maand van de Geschiedenis

De Nacht van de Geschiedenis is dé feestelijke afsluiting van de Maand van de Geschiedenis, die elk jaar in oktober wordt georganiseerd door het Nederlands Openluchtmuseum. Dit jaar vindt de 15de editie van de Maand van de Geschiedenis plaats. Met jaarlijks honderden deelnemende instellingen is de Maand van de Geschiedenis uitgegroeid tot het grootste historische evenement van Nederland.

Downloads

Rijksmuseum Nacht van de Geschiedenis. Foto Rijksmuseum
Rijksmuseum Nacht van de Geschiedenis. Foto Rijksmuseum
Rijksmuseum Nacht van de Geschiedenis. Foto Rijksmuseum
Rijksmuseum Nacht van de Geschiedenis. Foto Rijksmuseum

alle afbeeldingen