Ons dagelijks brood

25 juli 2013 - 14:32 Tentoonstelling

Henk Wildschut fotografeert de realiteit achter ons dagelijks eten.

In opdracht van het Rijksmuseum en NRC Handelsblad fotografeerde Henk Wildschut voor de tentoonstelling Document Nederland: Ons dagelijks brood een jaar lang de Nederlandse voedselproductie van groenten, fruit, vlees, melk, vis en eieren. Hij bezocht onder meer grootschalige en biologische varkenshouders en kippenboerderijen, een viskwekerij, een zuivelcertificeringsbedrijf, de glastuinbouw, verschillende laboratoria, een zadenveredelingsbedrijf en een patatproducent. De tentoonstelling Document Nederland: Ons dagelijks brood geeft een zeer divers en zelfs tegendraads beeld van hoe ons eten wordt geproduceerd. Fotograaf Henk Wildschut ging met een grote dosis scepsis op stap maar ontdekte dat de voedselproductie in Nederland veel voordelen kent.

docnl2013

Ons dagelijks brood toont dat de manier waarop ons eten wordt gemaakt mijlenver af staat van het romantische idee van ‘het boerenleven’, ook wanneer het gaat om het nu zo populaire biologische voedsel. Omdat de consument eist dat zijn voedsel goed en veilig is en dat er minder antibiotica worden gebruikt, wordt het productieproces steeds technischer en klinischer. Het resultaat is wel, dat niet-biologisch voedsel steeds meer net zo ‘biologisch’ is als biologische voedsel.

Wildschut: ‘Alles in ons voedselproces is gerelateerd aan economie, efficiency en rendement. Hierdoor ontstaat er een grote afstand tussen de consument en de producten van het voedsel. Ik kwam er achter dat ik eigenlijk niet wist waar mijn eten vandaan kwam. Ik begon deze opdracht met het idee dat waarschijnlijk meer mensen zullen hebben, namelijk dat er van alles mis is met ons voedselsysteem. Ik ben daar veel genuanceerder over gaan denken. Grootschaligheid leidt ook tot innovatie, energiebesparing , betere controle op de kwaliteit van onze voeding en zelfs meer dierenwelzijn’.

Henk Wildschut (1967) studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (1993-1997). Zijn foto’s waren te zien in binnen- en buitenland en hij publiceerde verschillende fotoboeken. Voor zijn werk ontving hij meerdere prijzen, onder meer de Dutch Doc Award 2011.

Voor de 15de keer organiseren het Rijksmuseum en NRC Handelsblad de tentoonstelling Document Nederland waarvoor een Nederlandse fotograaf wordt gevraagd een actueel maatschappelijk fenomeen centraal te stellen. Voor de eerste keer sinds de start van de verbouwing in 2003 wordt de tentoonstelling Document Nederland weer in het Rijksmuseum gehouden.

Document Nederland 2013: Ons dagelijks brood.. Henk Wildschut fotografeert de realiteit achter ons dagelijks eten. 21 september 2013 – 7 januari 2014

Downloads

Foto: Henk Wildschut
Foto Henk WIldschut
Foto Henk WIldschut
Foto Henk WIldschut

alle afbeeldingen