Metershoge sculpturen Chillida sieren deze zomer Rijksmuseumtuinen

25 april 2018 - 13:54 Exhibition

Negen metershoge sculpturen van de Spaans-Baskische kunstenaar Eduardo Chillida (1924-2002) zijn deze zomer in de Rijksmuseumtuinen te zien. Chillida geldt als een van de belangrijkste naoorlogse vernieuwers van de beeldhouwkunst en werd vooral bekend om zijn stalen sculpturen.

22 juni 2018 – 23 september 2018

Het is voor het eerst dat een negental van zijn monumentale buitensculpturen samen zijn te zien in Nederland. De beelden zijn afkomstig uit collecties van MACBA in Barcelona, Peggy Guggenheim Collection in Venetië, Eduardo Chillida-Pilar Belzunce Foundation in Hernani, Ordovas in Londen en een particuliere bruikleengever.

Alfred Pacquement, voormalig directeur van het Centre Pompidou en gastconservator van de tentoonstelling: Eduardo Chillida heeft aanzienlijk bijgedragen aan de vernieuwing van de beeldhouwkunst en wordt beschouwd als een van de belangrijkste kunstenaars van zijn generatie. Chillida combineerde moderne abstractie met traditionele ambachtelijke technieken en materialen, in het bijzonder het smeden van ijzer. Hij maakte vaak gebruik van gesmeed staal in grote formaten en bewerkte het materiaal op een gedurfde en spectaculaire manier, volkomen voorbijgaand aan zijn beperkingen. Zoals Chillida eens zei: " to construct is to build in space".

Chillida in de Rijksmuseumtuinen

In de tentoonstelling Chillida in de Rijksmuseumtuinen is een verzameling van negen uitzonderlijke sculpturen uit verschillende periodes te zien, exemplarisch voor zijn ideeën over volheid en leegte, interieur en exterieur, zwaartekracht en balans. Hoogtepunten zijn Arco de la Libertad (1993) en Homenaie a Calder (1979). Arco de la Libertad droeg Chillida op aan de vrijheid, wat wordt gesymboliseerd door de ruimte in het werk. Homenaie a Calder is een ode aan de Amerikaanse kunstenaar Alexander Calder en zijn Mobiles. Net als Calder speelde Chillida met het concept zwaartekracht. Chillida maakte meerdere hommages aan mensen met wie Chillida zich verwant voelde, zoals de Spaanse schilder Manolo Millares en de couturier Cristobal Balenciaga. Beide beelden zijn te zien in de tuinen van het Rijksmuseum. Ook wordt een sculptuur uit de beroemde serie Peine del viento getoond. In deze serie lijken de stalen ‘haren’ in de wind te wapperen.

Eduardo Chillida

Eduardo Chillida (1924-2002) begon zijn carrière als profvoetballer maar schakelde, door een blessure, over naar een studie architectuur en en volgde later een tekenopleiding in Parijs.

In het Louvre raakte Chillida geïnspireerd door de Griekse beeldhouwkunst. Hij maakte aanvankelijk sculpturen met traditionele materialen als hout en albast. Later, toen hij was teruggekeerd naar Baskenland begon hij te werken met staal. Zo kon hij het donkere licht van zijn geliefde land vatten.

Chillida ging in de leer bij een lokale smid en bij industriële smederijen langs de Baskische kust. Hij ontwikkelde zichzelf als een zeer bekwame ambachtsman, wat hem in staat stelde om stalen sculpturen op immense schaal te smeden. Al vroeg kreeg Chillida internationale erkenning: in 1958 ontving hij de Grote Prijs op de Biënnale van Venetië. Zijn werk is vertegenwoordigd in collecties van onder meer Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Kunstmuseum Basel, The Art Institute of Chicago en de Neue Nationalgalerie in Berlijn.

Catalogus

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus.
Deze is verkrijgbaar in de Rijksshop of online via rijksmuseumshop.nl

Eduardo Chillida
Auteur Alfred Pacquement, met een tekst van Eduardo Chillida
Paperback, 18 x 22,5 cm, ca. 72 pagina’s, ca. 45 afbeeldingen
Prijs 15 euro
ISBN 978-94-92660-12-1

Gratis rondleiding Chillida voor blinde en slechtziende bezoekers

Op zaterdag 28 juli, 25 augustus en 22 september is er een gratis rondleiding over Chillida voor blinde en slechtziende bezoekers van 14 tot 15.30 uur, waarbij u kunt luisteren naar het verhaal, maar ook de kunstwerken kunt aanraken. Geef u op door te mailen naar RSVP@rijksmuseum.nl met als titel Chillida en schrijf in de mail uw voorkeursdatum en of u met iemand komt. Geeft u aan als u begeleid wilt worden. U ontvangt een bevestigingsmail.

Toegang tot de Rijksmuseumtuinen is gratis.
De Rijksmuseumtuinen zijn in de zomer dagelijks open van 9 tot 18 uur.

Chillida in de Rijksmuseumtuinen wordt mede mogelijk gemaakt door de Art Mentor Foundation Lucerne, Pon en de Rijksclub.

Downloads

Eduardo Chillida with Homenaje a Calder, 1979, copyright photograph Claude Gaspari. And for the copyright of the work it is Zabalaga-Leku, Vegap, Madrid, 2018
Eduardo Chillida, Consejo al espacio VIII, 2000. Chillida-Belzunce Family. Met dank aan Ordovas. Foto Rijksmuseum
Eduardo Chillida, Consejo al espacio VIII, 2000. Chillida-Belzunce Family. Met dank aan Ordovas. Foto Rijksmuseum
Eduardo Chillida, Peine del viento XIX, 1999. Met dank aan Ordovas. Photo Rijksmuseum
Eduardo Chillida, Mesa de Omar Khayyâm III, 1983. Telefónica Art Collection - Foto Rijksmuseum
Eduardo Chillida, Arco de la Libertad, 1993. Chillida-Belzunce Family. Met dank aan Ordovas. Foto Jan-Kees Steenman
Eduardo Chillida, Arco de la Libertad, 1993. Chillida-Belzunce Family. Met dank aan Ordovas. Foto Johannes Schwartz
Eduardo Chillida, Consejo al espacio VIII, 2000. Chillida-Belzunce Family. Met dank aan Ordovas. Foto Johannes Schwartz
Eduardo Chillida, Estela a Millares, 1972. Solomon R. Guggenheim Foundation. Foto Johannes Schwartz
Eduardo Chillida, Mesa de Omar Khayyâm III, 1983. Telefónica Art Collection. Foto Johannes Schwartz.jpg
Eduardo Chillida, Estela a Millares, 1972. Solomon R. Guggenheim Foundation. Foto Johannes Schwartz
Eduardo Chillida, Homenaje a Calder, 1979. Placido Arango Collection. Foto Rijksmuseum
Eduardo Chillida, Homenaje a Calder, 1979. Placido Arango Collection. Foto Rijksmuseum

alle afbeeldingen