13 april 2013 - 12:00

Met het omdraaien van een grote gouden sleutel in een slot opende Koningin Beatrix vandaag officieel het vernieuwde Rijksmuseum. Het was het hoogtepunt van de feestelijke openingsceremonie die plaats vond op een meterslange oranje catwalk op het Museumplein. De openingshandeling werd ingeluid met een spectaculair optreden van twaalf fanfares, uit elke provincie één. De 750 muzikanten vormden een erehaag voor de koningin. Na spectaculair vuurwerk is het museum tot middernacht gratis open met een speciale hoogtepuntenroute voor de bezoekers. Duizenden mensen kwamen op het Museumplein bijeen voor het laatste grote optreden van de koningin. De gouden sleutel, een ontwerp van Studio Job, is de komende tijd te zien in het Rijksmuseum.

opening

Koningin Beatrix werd in de ochtend verwelkomd door het Nederlands Blazers Ensemble dat Fanfare for the Common Man speelde. Daarna maakte zij een besloten rondgang door het hoofdgebouw. Na een kort welkomstwoord door directeur Wim Pijbes en minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker trad trompettist Eric Vloeimans in het Atrium op. Schrijver Remco Campert droeg een gedicht voor dat hij speciaal voor de opening had geschreven. In het Atrium werd bovendien een kunstwerk van Christian Borstlap onthuld dat het hele openingsweekend te zien zal zijn.

AVRO/NOS zendt vanaf 20.15 uur een verslag van de opening van het Rijksmuseum uit op Nederland 2.

Op zondag 14 april is het gehele museum voor het eerst geopend vanaf 9 uur. Een kaartje kost in het openingsjaar 15 euro. De kaartverkoop is gestart op 20 maart 2013 via de website van het Rijksmuseum.

De openstelling op 13 april wordt mede mogelijk gemaakt door ING.

Foto: Erik Smits
Foto: Vincent Mentzel