De inschrijving voor de Maand van de Geschiedenis 2013 is gestart. De organisator van de Maand van de Geschiedenis, het Nederlands Openluchtmuseum, nodigt instellingen, zoals musea, archieven, bibliotheken, historische verenigingen, filmhuizen en gemeenten uit om in oktober een activiteit te organiseren rondom het thema Vorst & Volk. Aanmelding kan via maandvandegeschiedenis.nl. Dit jaar organiseert het Rijksmuseum weer de Nacht van de Geschiedenis op 5 oktober.

Grootste historische evenement

Van 1 t/m 31 oktober 2013 vindt de tiende editie van de Maand van de Geschiedenis plaats. Met jaarlijks honderden deelnemende instellingen en een groot bereik in de landelijke en regionale media is de Maand van de Geschiedenis uitgegroeid tot het grootste historische evenement van Nederland. Een maand lang vinden in heel het land activiteiten plaats voor jong en oud. Dit jaar geeft CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) voor het eerst het Maand van de Geschiedenisboek uit. Dit boek ligt in oktober in boekhandels in heel Nederland. De auteur van het boek wordt in mei bekendgemaakt.

Thema 2013

In 2013 is het thema van de Maand van de Geschiedenis Vorst & Volk. Een thema dat mede dankzij de hoge actualiteitswaarde volop kansen biedt voor bijzondere activiteiten en programma’s. Het thema Vorst & Volk gaat over het Koninkrijk der Nederlanden en de Oranjes, maar ook over andere vorsten en leiders die Nederland gekend heeft. Wereldlijke vorsten en religieuze vorsten, vorsten uit de Romeinse tijd en vorsten uit de Opstand. Het gaat zowel over spanningsvelden tussen beide als over samenspel. Over historische objecten, archiefstukken, tradities en denkbeelden.

Activiteit aanmelden

Organiseer ook een activiteit rond de geschiedenis van Vorst & Volk en meld deze aan op maandvandegeschiedenis.nl. De activiteit krijgt een eigen pagina op de website en er is een grote landelijke, regionale en lokale mediacampagne waarin je activiteit onder de aandacht wordt gebracht. Kijk op maandvandegeschiedenis.nl voor meer informatie, deelname en inspiratie over het thema Vorst & Volk.

Nacht van de Geschiedenis, Libris Geschiedenis Prijs

Op 5 oktober vindt in het Rijksmuseum de Nacht van de Geschiedenis plaats. Het programma wordt in de zomer bekendgemaakt op nachtvandegeschiedenis.nl. Jaarlijks wordt tijdens de Maand van de Geschiedenis de Libris Geschiedenis Prijs uitgereikt voor het beste historische boek dat een algemeen publiek aanspreekt. De vijf genomineerden worden gepresenteerd tijdens de Nacht van de Geschiedenis.

Organisatie

Het Nederlands Openluchtmuseum en het Rijksmuseum organiseren gezamenlijk de Maand van de Geschiedenis en de Nacht van de Geschiedenis. Samenwerking vindt plaats met de Nederlandse Museumvereniging, Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen, Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed, Vereniging van vrijwilligers in de archeologie, Comité Viering 200 jaar Koninkrijk. Mediapartners zijn Historisch Nieuwsblad, de Volkskrant, Andere Tijden (NTR/VPRO), Historiek.net en Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking.

Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Meer informatie, logo van de Maand van de Geschiedenis, logo van de Nacht van de Geschiedenis en campagnebeeld Vorst & Volk vindt u via www.maandvandegeschiedenis.nl/pers. U kunt contact opnemen met Elisabeth Wiessner, 06 1438 3883 of maand@openluchtmuseum.nl