Ian Buruma spreker op Nacht van de Geschiedenis Rijksmuseum

11 juli 2013 - 16:30

Journalist en publicist Ian Buruma is de hoofdspreker op de 10de Nacht van de Geschiedenis, die voor de tweede keer -op 5 oktober- in het Rijksmuseum wordt gehouden. Het thema van de Nacht van de Geschiedenis, het feestelijke begin van de Maand van de Geschiedenis, is dit jaar Vorst & Volk. Tijdens de Nacht onderzoekt het Rijksmuseum de soms moeizame verhouding tussen het volk en zijn vorst, of deze nu koning was of stadhouder, in Nederland woonde of daarbuiten, man was of vrouw. Immers: een volk kan zonder vorst, maar een vorst niet zonder volk.

Nacht van de Geschiedenis

banner

Tijdens de Nacht van de Geschiedenis, die dit jaar voor de eerste keer in het gehele Rijksmuseum plaats vindt, kan een keuze worden gemaakt uit een groot programma-aanbod, bestaande uit debatten, interviews, workshops en de traditionele Petje op, Petje af quiz . Er is een Moordspel Willem van Oranje, mini-opera’s worden opgevoerd en conservatoren staan in de verschillende eeuwen van de museumpresentatie op zeepkisten om een opfriscursus over het Nederlandse en andere koningshuizen te geven. De avond sluit af met een spetterend feest in het Atrium van het Rijksmuseum. Ten slotte worden op de Nacht van de Geschiedenis de vijf genomineerden voor de Libris Geschiedenisprijs geïnterviewd.
De organisatie van de Nacht van de Geschiedenis ligt in handen van het Rijksmuseum, in samenwerking met het Nederlands Openluchtmuseum, het Historisch Nieuwsblad, de Volkskrant, Andere Tijden (NTR/VPRO), het Instituut voor Beeld en Geluid en de Libris Geschiedenis Prijs.

Maand van de Geschiedenis

De Nacht van de Geschiedenis is hét feestelijke begin voor de Maand van de Geschiedenis die door het Nederlands Openluchtmuseum wordt georganiseerd. Van 1 t/m 31 oktober 2013 vindt de 10de editie van de Maand van de Geschiedenis plaats. Met jaarlijks honderden deelnemende instellingen en een groot bereik in de landelijke en regionale media is de Maand van de Geschiedenis uitgegroeid tot het grootste historische evenement van Nederland. Een maand lang vinden in heel het land activiteiten plaats voor jong en oud. Dit jaar geeft CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) voor het eerst het Maand van de Geschiedenisboek uit, geschreven door Coen Verbraak.

Thema 2013

In 2013 is het thema van de Maand van de Geschiedenis Vorst & Volk. Een thema dat mede dankzij de hoge actualiteitswaarde volop kansen biedt voor bijzondere activiteiten en programma’s. Het thema Vorst & Volk gaat over het Koninkrijk der Nederlanden en de Oranjes, maar ook over andere vorsten en leiders die Nederland gekend heeft. Wereldlijke vorsten en religieuze vorsten, vorsten uit de Romeinse tijd en vorsten uit de Opstand. Het gaat zowel over spanningsvelden tussen beide als over samenspel. Over historische objecten, archiefstukken, tradities en denkbeelden.

Kaartverkoop voor de Nacht van de Geschiedenis begint op 30 augustus. Kaarten kosten € 20. Alle informatie over de Nacht is te vinden op: www.nachtvandegeschiedenis.nl

alle afbeeldingen