De aankoop van het schilderij is mogelijk gemaakt dankzij het Scato Gockinga Fonds / Rijksmuseum Fonds, de Turing Foundation en een anonieme schenker. Ook hoofdsponsor ING heeft ter viering van de 10-jarige relatie met het Rijksmuseum bijgedragen aan de verwerving.
Foto Olivier Middendorp
1651 was een slecht jaar: in februari en maart trof het noodweer de Nederlandse kust, waarbij duizenden mensen omkwamen. En op 4-5 maart sloeg de Sint-Pietersvloed toe. Deze springvloed zette een groot deel van Amsterdam en omgeving onder water. Verschillende dijken, die Amsterdam aan de oostkant tegen de Zuiderzee beschermden, braken door. Eén daarvan was de Sint-Anthonisdijk. De ramp maakte diepe indruk, ook op verschillende kunstenaars. Ooggetuige Jan Asselijn schilderde verschillende versies van de ramp waarvan deze recente aanwinst van het Rijksmuseum de meest dramatische is.
Het schilderij De doorbraak van de Sint-Anthonisdijk wordt getoond in een kleine presentatie over de dijkdoorbraak. Te zien is een tekening van Jan van Goyen (1596-1656) en een aantal etsen van Pieter Nolpe (ca. 1613-1653) en Roelant Roghman (1627-1692) uit de collectie van het Rijksmuseum.