28 januari 2013 - 22:15 Presentatie

Ter gelegenheid van het aftreden van Beatrix als koningin der Nederlanden toont het Rijksmuseum vanaf 31 januari a.s., haar 75ste verjaardag, 30 foto's over het leven en werk van de vorstin. Haar staatsrechtelijk en maatschappelijk functioneren als staatshoofd maar ook haar prive-leven worden in de presentatie Beatrix Regina belicht. De presentatie van het Rijksmuseum, museum van kunst en geschiedenis, bevat foto's uit eigen collectie van bekende fotografen als Werry Crone, Stephan Vanfleteren en Vincent Mentzel.

Koninginnedagen, 'bordes-foto's' met een nieuw kabinet, de Gouden Koets en de inhuldigingsplechtigheid van 1980 zijn te zien, alsmede jeugdfoto's gemaakt door Prins Bernhard in '38 en '43. Beroemd zijn de 'snapshots' uit 1965 van de jonge prinses aan de arm van een dan nog onbekende Prins Claus en -met pruik en de Strijdkreet van het Leger des Heils onder de arm- in gezelschap van Majoor Bosshardt op de Amsterdamse Wallen.

Ter gelegenheid van het twaalfjarig regeringsjubileum van koningin Beatrix in 1992 mocht Werry Crone haar een jaar lang van dichtbij volgen. Hij deed dit voor de Rijksmuseum-foto-opdracht In dienst van het koninkrijk. Foto's uit dit jaar laten de vorstin zien op een lunch tijdens de Europese top in Maastricht, in de wekelijkse 'secretarie-vergadering' en bij een ontvangst van medaille-winnaars van de Olympische Spelen.

Beatrix Regina, Philipsvleugel Rijksmuseum, t/m 17 maart 2013.

Foto: Vincent Mentzel

alle afbeeldingen