Dagelijks leven

Het weergeven van het dagelijks leven op schilderijen is een typisch Nederlands fenomeen. Vooral in de 17de eeuw waren genrevoorstellingen - mensen in hun dagelijkse bezigheden en hun alledaagse omgeving - in ons land populair. Schilders zoals Johannes Vermeer, Jan Steen en Adriaen van Ostade waren meesters in het afbeelden van huiselijke taferelen, feestvierende boeren of spelende kinderen.

In andere landen schilderde men voornamelijk verheven onderwerpen en personen, en had men dan ook commentaar op de Nederlandse ‘platvloerse’ scènes.

In genrevoorstellingen zat soms een moraal verstopt. Sommige lichtzinnige taferelen waren bijvoorbeeld bedoeld om de kijker te waarschuwen voor dergelijk gedrag. Maar ze waren ook bedoeld als vrolijk tafereel aan de wand.

In de 18de en 19de eeuw groeide de populariteit van het genrestuk, ook buiten Nederland. De aanduiding ‘genre’ ontstond overigens pas in de 19de eeuw; de 17de-eeuwse kunstenaar gebruikte beschrijvende termen als ‘conversatie’ of ‘een boerenmaaltijd’.

Verzamelingen

RijksStudio

Jo Leunissen voegde dit werk toe aan Dagelijks leven

13 mei 2015 - 20 werken 140 0

LR voegde dit werk toe aan Scènes uit het dagelijks leven

13 mei 2015 - 375 werken 213 0

Ben voegde dit werk toe aan Platteland

13 mei 2015 - 28 werken 274 0