Het grootste deel van de collectie vuurwapens van het Rijksmuseum is Nederlands en 17de- of 18de-eeuws. Nederlandse vuurwapens stonden bekend om hun goede kwaliteit, slanke lijn en de combinatie van eenvoud en functionaliteit. De collectie omvat militaire maar ook civiele vuurwapens zoals jachtgeweren en wapens die als diplomatieke geschenken zijn uitgewisseld. Een bijzonder voorbeeld daarvan zijn de 17de-eeuwse pistolen van ivoor: ze werden uitsluitend in Maastricht gemaakt en waren zo kostbaar dat ze waarschijnlijk zelden zijn gebruikt. In de loop der tijd werd aan de decoratie van wapens steeds meer aandacht besteed, niet alleen door wapensmeden, maar ook door zilversmeden, beeldsnijders en graveurs.

Sommige wapens zijn bewaard omdat ze beroemde eigenaren hadden: stadhouders, zeehelden en zelfs Napoleon! Een wel heel bijzonder object is de ring met vuursteenslot, waarin de werking van het mechanisme duidelijk te zien is.

Een belangrijk deel van de vuurwapens uit de collectie van het Rijksmuseum, die in totaal zo’n zeshonderd stukken telt, is afkomstig uit de verzameling van Henk Visser.

Verzamelingen

RijksStudio

vuurwerk freaks voegde dit werk toe aan vuurwerk freaks

13 mei 2015 - 28 werken 49 0

Trevor Holmes voegde dit werk toe aan Armoury

13 mei 2015 - 10 werken 46 0

Maria Surducan voegde dit werk toe aan Weapons

13 mei 2015 - 8 werken 67 1