Juwelen

Sinds eeuwen zijn er juwelen gemaakt voor verschillende doelgroepen en gelegenheden. Die verscheidenheid komt tot uitdrukking in de collectie juwelen van het Rijksmuseum, circa 1000 stukken. De verzameling geeft een overzicht van het juweel vanaf Byzantium tot heden. Leidraad is vanzelfsprekend de geschiedenis van juwelen in Nederland, in perspectief geplaatst door Europese hoogtepunten.

In sommige perioden toonden kunstenaars en ontwerpers bijzondere interesse voor juwelen en ontstonden uitgesproken creaties. Daarom vormen de renaissance, het 19de-eeuwse historisme (waarin werd terug gegrepen op historische stijlen) en de verschillende kunststromingen van de 20ste-eeuw kunsthistorische zwaartepunten.

Zeker zo interessant zijn de voorbeelden van het meer ingetogen juwelierssieraad, waarvan het Rijksmuseum unieke exemplaren bezit. Van Nederlandse makelij zijn onder meer een 17de-eeuws diamanten borstjuweel met een portret van koningin Mary – later gemonteerd op een gouden snuifdoos – en een schijnbaar eenvoudige art deco-hanger van goud en barnsteen, vervaardigd in de jaren 20 door de firma Van den Eersten en Hofmeier.

Verzamelingen

RijksStudio

Olga Khodos voegde dit werk toe aan jewels

13 mei 2015 - 119 werken 1154 0

Vincent Jorritsma voegde dit werk toe aan Jewelry

13 mei 2015 - 12 werken 5 0

Olga Khodos voegde dit werk toe aan jewellry

28 juni 2015 - 674 werken 47 3