Goud en zilver (edele metalen)

Kostbare materialen als goud en zilver werden in het verleden voor verschillende soorten voorwerpen gebruikt, met als gevolg dat de ruim 3000 inventarisnummers tellende collectie is opgedeeld in zeven subcategorieën: groot zilver, bestekken, plaquettes, miniaturen, emails op koper en goud, gemonteerde voorwerpen en gouden dozen.

Met ongeveer 1000 voorwerpen is de deelverzameling ‘groot zilver’ het belangrijkste. In het verleden werd bijna in heel Nederland zilver gemaakt, en het Rijksmuseum biedt als enige een uniek overzicht vanaf de middeleeuwen tot aan de Tweede Wereldoorlog. Verschillende topstukken van Europese zilversmeden geven aan de collectie een internationaal kader.

Daarnaast vormen de gemonteerde voorwerpen – bestaande uit kostbare materialen gevat in goud of zilver – een belangrijke subcategorie. Uniek zijn de ongeveer 70 16de- en 17de-eeuwse objecten van bergkristal en bijzondere gesteenten zoals bloedjaspis en chalcedoon. Tot slot bevat de collectie Italiaanse hoogtepunten, zoals de vazen die vóór 1585 voor de keurvorst van Saksen zijn gemaakt, maar zijn ook de verschillende Centraal-Europese productiecentra vertegenwoordigd.

Verzamelingen

RijksStudio

T Alvarado voegde dit werk toe aan gold

13 mei 2015 - 23 werken 21 0

sinsteden voegde dit werk toe aan sinsteden

13 mei 2015 - 9 werken 32 0

Annette Lijdsman-Schijvenaars voegde dit werk toe aan Bijzonder,

13 mei 2015 - 60 werken 366 0