Glas

Het Rijksmuseum bezit ongeveer 2000 glasobjecten: van verfijnd Venetiaans glas tot robuuste roemers en berkenmeiers (groene glazen met noppen, ook wel Waldglas genoemd). En van 18de-eeuws gegraveerd glas tot moderne stukken van de Franse 19de-eeuwse glasblazer Emile Gallé en de 20ste-eeuwse Nederlandse kunstenaar Andries Copier.

Het zwaartepunt ligt bij Nederlands glas: in Nederland gemaakt of gegraveerd. Vooral in de 17de en 18de eeuw werden vaak teksten en voorstellingen op glas gegraveerd in verschillende technieken. Bijzondere stukken zijn de roemer met een gedicht op Constantijn Huygens, gegraveerd door Anna Roemers Visscher, een schotel met gekalligrafeerde tekst van Willem van Heemskerk en een sierlijk wijnglas met een voorstelling erop gegraveerd door Willem Fortuyn.

Ook bezit het museum glazen die werden gebruikt bij drinkspelletjes, zoals een 16de-eeuws dobbelglas (mét dobbelsteen). Daarnaast zijn er uit verschillende eeuwen internationale topstukken aanwezig, zoals enkele in Duitsland gegraveerde glazen met zeer nauwkeurig geslepen voorstellingen.

Verzamelingen

RijksStudio

Celeste Stefaisk Nunes voegde dit werk toe aan Glass

13 mei 2015 - 25 werken 38 0

Holly voegde dit werk toe aan Glass

13 mei 2015 - 19 werken 23 0

Ben voegde dit werk toe aan Glas

13 mei 2015 - 12 werken 25 0