Brons

Tot de vroegste westerse beelden van brons in het Rijksmuseum behoren twee liggende leeuwen met wapenschilden van omstreeks 1350, die oorspronkelijk een doopvont ondersteunden. Uit de periode na de middeleeuwen bevindt zich binnen de bronscollectie – totaal ongeveer 200 stukken – een verzameling kleine renaissancebeelden uit Italië, de bakermat van de kleine bronssculptuur. Prachtig is bijvoorbeeld de parfumbrander met mythologische figuren door Desiderio da Firenze. Uit Vlaanderen stamt een bijzondere reeks graffiguren (pleurants), die het praalgraf van Isabella van Bourbon sierden.

Een belangrijke verzamelkern vormt het werk van de fiamminghi: kunstenaars uit de Nederlanden die eind 16de eeuw werkten in de stijl van het Italiaans maniërisme. De bronssculpturen van Adriaen de Vries, Willem van Tetrode, Johan Gregor van der Schardt en Giambologna vallen op door gedraaide en gespierde lichamen en zijn aan alle kanten het bekijken waard.

Uit de barokperiode bezit het museum een beeld vol beweging van de Franse beeldhouwer François Lespingola: Hercules bevrijdt Prometheus.

Verzamelingen

RijksStudio

Shailoh Phillips voegde dit werk toe aan 3D printing

13 mei 2015 - 70 werken 284 0

Zewadski voegde dit werk toe aan Classic sculpture

13 mei 2015 - 16 werken 141 0

Sem voegde dit werk toe aan Vormgeving

13 mei 2015 - 65 werken 6 0